DULCETURI SI COMPOTURI

GEM DE CAISE PICANT CU VANILIE SI GHIMBIR



     Saptamana trecuta, o prietena m-a pricopsit cu doua ladite de caise. M-am bucurat de neasteptatul dar, si cum gem clasic de caise inca mai am, am zis sa incerc niste retete mai "exotice". In cazul in care nu ar fi fost pe placul nostru, nu mi-ar fi parut rau ca am stricat caisele, avand in vedere ca nu m-au costat nici un banut. De aceea, am incercat trei tipuri diferite de gem in care ingredientul principal este caisa.




     Acesta a fost primul incercat si cel care ne-a placut cel mai mult. Avand in vedere ca sotul cam stramba din nas cind aude de ghimbir, de data aceasta a fost placut impresionat si surprins. Legat de denumirea lui, gemul nu este picant in adevaratul sens al cuvantului. Este foarte aromat, mentinandu-se si simtindu-se cele trei arome: ghimbir, caise si vanilie.

     INGREDIENTE: 1 kg caise curatate de samburi                                  
                                1 plic Gelfix 2:1
                                500 gr zahar
                                1 pastaie de vanilie de "Bourbon"
                                200 gr ghimbir proaspat sau 1 lingurita rasa de ghimbir macinat
                                zeama de la o lamaie


     Caisele le stropim cu zeama de lamaie si le vom pasa cu ajutorul unui mixer. Le punem la fiert la foc mic,


si cind s-au infierbantat adaugam continutul plicului de Gelfix amestecat cu doua linguri de zahar. Amestecam si lasam sa clocoteasca.
     Pastaia de vanilie o taiem pe jumatate si cu varful unui cutit adunam semintele de vanilie pe care le adaugam in gem. Adaugam si pastaia pe care l-a sfarsit o aruncam.


     Ghimbirul il curatam de coaja, taiem rondele si le adaugam gemului. In cazul in care folosim ghimbir macinat adaugam o lingurita rasa din acesta. Ca sa fiu sincera, mi-a fost lene sa ma duc la magazin sa cumpar o bucatica de ghimbir, asa ca am preferat varianta cu ghimbirul macinat.


     Adaugam zaharul, amestecam bine si lasam sa fiarba de cind incepe sa clocoteasca aproximativ 10 minute. Luam spuma cu spumiera si amestecam sa nu se lipeasca. La mine nu a fost cazul pentru ca am folosit celebrele oale Delimano. Pe o farfurie punem o lingurita de gem pentru a-i verifica consistenta.


     Lasam sa se raceasca si daca are consistenta dorita, vom opri focul si vom turna gemul fierbinte in borcanele sterilizate pret de 20 de minute in cuptorul incins la 100°C. Daca ni se pare ca gemul este prea lichid, ceea ce la mine nu a fost cazul, mai lasam sa fiarba pina cind obtinem consistenta dorita.


     Infiletam capacele borcanelor imediat si le intoarcem cu fundul in sus pentru 5 minute. Dupa ce se racesc , inscriptionam borcanele cu etichete din care sa reiasa clar tipul de gem, precum si data fabricatiei. Acum nu ne ramane decat sa asteptam iarna si sa ne desfatam la o cana de ceai cu o felie de paine prajita cu unt si cu gem de caise. Parca deja imi doresc sa vina!

     Va imbratisez,
     Nico





Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.