Bun gasit dragii mei!
M-am alaturat de curand grupului Blogarilor culinari de pe Facebook si astazi ma aflu in prima mea misiune alaturi de ei. Asadar, tam, tam.....vine din trecuturi indepartate, din copilarii zbuciumate: MAMALIGA.
O iubim cu totii, o adoram si pentru ca astazi o preaslavim impreuna, am ales sa pregatesc o reteta vegetariana care se serveste cu mamaliga aromata si gustoasa. Iata reteta!
INGREDIENTE: Mamaliga aromata: 100 g malai
25 g grasime vegetala
1/2 bucata de ceapa
350 ml supa de legume
patrunjel verde
1 lingura ulei de floarea soarelui
sare si piper negru macinat dupa gust
Chiftele de soia: 50 ml supa de legume
1/2 bucata de ceapa
40 g de faina
3 linguri pesmet
1 lingura iaurt de soia
1 lingura mustar
1 lingura pasta de tomate
patrunjel verde
50 g granule de soia
sare si piper negru macinat dupa gust
2 linguri ulei de floarea soarelui
Salata de valeriana: valeriana
ulei de masline
Prepatirea mamaligii aromate: Ceapa o taiem cubulete si o prajim in grasimea vegetala. Cind este aurie se adauga supa de legume, uleiul, patrunjelul verde tocat si se potriveste cu sare si piper dupa gust. Se adauga malaiul si se amesteca cu grija sa nu se faca cocoloase.
Fierbem pana cind mamaliga se ingroasa. In functie de tipul malaiului poate sa fie nevoie sa mai adaugam supa de legume sau chiar malai.
Mamaliga o rasturnam intr-un castron, caserola sau orice tava. O nivelam si o lasam la racit. Dupa ce se raceste si inaintea servirii, rasturnam mamaliga pe un tocator,
si o feliem dupa dorinta. Frigem mamaliga pe grilul incins cu putin ulei pana devine aurie si crocanta.
Pregatirea chiftelelor de soia: Peste granulele de soia turnam supa fierbinte, le acoperim si le lasam 10 minute cat sa absoarba supa de legume. Daca granulele nu au absorbit in totalitate supa, le scurgem surplusul de supa si incepem sa adugam toate celelalte ingrediente. Le amestcema bine cat sa formam o pasta omogena care se va lipi oarecum de maini.
Cu mainile inmuiate in apa rece formam chiftelele de dimensiunea dorita.
Chiftelele gata formate le frigem pe grilul incins fara surplus de ulei pana se rumenesc pe ambele parti.
Daca doriti le mai puteti baga pentru 5 minute in cuptorul incins la 160°C.
Pregatirea salatei: Valeriana o spalam sub jet de apa rece, o presaram cu putin ulei de masline si sare dupa gust.
Servim chiftelele de soia cu mamaliga, salata de valeriana si iaurt de soia.
Sper sa va fi placut reteta mea si totodata va invit pe celelalte bloguri participante sa descoperiti si alte retete delicioase cu mamaliga.
Georgiana si Iolanda Voinea - Mămăligă, ou ochi cu ceapă prăjită şi crispy chorizo
Diana Duca - Batoane de Mămăligă cu Roșii Uscate, Gorgonzola și Ierburi Aromatice
Daiana si Cosmin - Paine cu maia, faina de malai si durum...
Lacramioara Mihaela - Prăjitură cu mălai
Alexandra Butnari- Parjoale de mamaliga cu ceapa caramelizata
Oana Jipa - Mămăligă în straturi
Ioana Tone - Za mamaligus
Carmen-Ana - Tocanita de vacuta cu mamaliguta
Mary Udrea -Mamaliguta cu surprize
Bucataresele Vesele - Rulada de Mamaliga cu Ciuperci
Piri Piri e Canela- Taci si-nghite! pentru Mãmãliga Party
Laura Laurentiu - Friptura de vita la foc mic cu doua feluri de mamaliga
Radu Groza - Mamaliga “cartofi prajiti”, cotlete de vitel si salsa
Doina Varga - Mamaliguta in straturi cu branza si costita/sunca (proiectul “Mamaliga”)
Aphextwinz Blog - Am pus-o de mamaliga
Gina Bradea- Lasagna moldoveneasca ,mamaligoasa
Alice Ciobanu - Mamaliga cu lapte
Lucian Gavrilă (Food and Beyond) - Pseudo-polentologos (Fals tratat de mămăligologie)
Uica Mihai - Mămăligă ori coleaşă
Adriana Lucia Mara - Mamaliga Fripta
Dia.daria - Mămăligă fiartă în lapte de cocos
Postolache Violeta - Tochitura in cuib de mamaliga
Claudia Rusu - Bulz taranesc cu oua de prepelita
Geta Cipaianu - Minimămăligă în pături
Iuliana Miu - Tartă cu blat de mămăligă şi spanac
Cerasela Badr El-Din - Tarte din mamaliga cu branza brie
Lili Liliana- Mamaliga in fel si chip
Elena Toma - Ziua internationala a mamaligii sau "Mamaligari din toate tarile uniti-va!"
Gabriela Petre - Mamaliga la gratar cu tocanita de ceapa
Andreea Denisa-Dea's Cakes - Mamaliguta cu sote de ciuperci
Brindusa - Chipsuri de mamaliga cu sos picant de bloody mary
Dana Burlacu Visternicu - Mamaliga cu cartofi
Iuliana Florentina Avram - Polenta taragna
Sa aveti o zi minunata,
Nico
Nu am mai mancat niciodata salata de valeriana. Trebuie sa fie ceva deosebit. Super interesanta reteta.
RăspundețiȘtergereSi la mine a fost prima data cind am pregatit aceasta salata. Mi-a placut mult, mai ales ca noi vegetarieni nu suntem :)
Ștergereingenioasa reteta ;)
RăspundețiȘtergerefelicitari !
multumesc frumos draga mea, ma bucur ca ti-a fost pe plac
ȘtergereBuna trebuie sa fi fost mamaliguta :)
RăspundețiȘtergereCu toate ca ma decisesem sa fac aceasta reteta,pot sa spun ca si eu eram oarecum reticenta in privinta gustului. Rezultatul final m-a uimit, ne-a placut si este foarte dulceaga de la ceapa calita. Multumesc de comentariu, Nico
Ștergerearata fenomenal...si gustul cred ca e pe masura!
RăspundețiȘtergeremultumesc frumos adnia, combinatia este foarte gustoasa
ȘtergereInteresanta reteta si prezentarea frumoasa!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos draga mea! Vizita ta ma bucura. Nico
Ștergere