ROMANIA

CIORBA ROMANEASCA DE BURTA



     Imi place foarte mult ciorba de burta gatita romaneste. Au si slovacii o ciorba de burta, numai ca este un fel de gulas....adica are boia de ardei dulce, deci este rosie ca si culoare si cel putin pentru mine numai este ciorba de burta.
     Reteta de fata este gatita inca din 2012 si a fost postata in cadrul concursului Delimano. Imi amintesc ca la vremea respectiva m-am inspirat din reteta Laurei Laurentiu . Multumesc frumos Laura pentru reteta delicioasa.

     INGREDIENTE: 4-6 foi de dafin
                                2  morcovi
                                6  galbenusuri
                                2 kg burta de vita
                                1 kg oase de vita
                                1 lingura rasa boabe de piper
                                1 capatana de usturoi
                                500 g smantana pentru gatit
                                sare, piper si otet dupa gust


     In functie de tipul de burta folosit ne ocupam sau nu de curatarea ei. Am folosit burta prefiarta (nu am gasit altfel), deci nu a fost nevoie sa o curat. In cazul in care cumparam burta vrac o punem intr-un vas cu apa rece in care am dizolvat o lingurita de bicarbonat de sodiu si lasam la rece 2-3 ore. Dupa acest timp clatim bine burta cu multa apa rece si o putem folosi. O taiem bucati mari si o punem la fiert impreuna cu oasele de vita. Daca este nevoie cu o paleta luam spuma ce se formeaza. Dupa ce spuma nu se mai formeaza, adaugam morcovii, boabele de piper si foile de dafin.


     Lasam la foc mic, acoperit, cel putin 2 ore. Dupa ce s-a fiert burta se scoate si se taie fasai (taietei) de 0,5 cm grosime si 5-6 cm lungime. Oasele se scot si se arunca, iar zeama o strecuram printr-o strecuratoare fina sau tifon.


     Spalam oala si turnam in ea zeama strecurata, burta taiata fasai si morcovii pasati printr-o strecuratoare. Aducem la punctul de fierbere si luam de pe foc.
     Din grauntii de usturoi facem un mujdei cu apa rece pe care il lasam sa se odihneasca 15-20 minute dupa care il punem in ciorba strecurandu-l.




     Galbenusurile le amestecam cu smantana si otet si le diluam cu un polonic de ciorba. Turnam in oala si amestecam, potrivim de sare si otet daca este cazul.


     Servim fierbinte; optional putem presara cu patrunjel verde tocat fin.



     Pofta buna!
     Nico





Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.