ALTE DESERTURI

PARIZIENE CU MERE SI BUDINCA DE VANILIE



     Bun gasit!

     Cu toate ca sunt la dieta si nu mananc nimic dulce, tot a trebuit sa pregatesc "ceva bun" pentru cei dragi. Vazusesem demult aceasta reteta  la Violeta Postolache si acum i-a venit ceasul sa fie incercata. Am modificat putin umplutura dupa reteta unei prajituri de post cu mere. Parizienele ce au rezultat au fost super bune, iar baietii si fetita mea le-au mancat cu pofta.
     Multumim Violeta pentru clipele delicioase pe care nu le-ai oferit.

     INGREDIENTE: Pentru aluat:  500 g faina
                                                        200 ml lapte
                                                        50 g unt topit
                                                        2 oua
                                                        20 g drojdie
                                                        60 g zahar
                                                     
                                Pentru umplutura:  500 g mere rase
                                                                150 ml apa
                                                                100 g zahar
                                                                150 ml lapte
                                                                1 plic de budinca de vanilie
                                                                1 plic zahar vanilat

     Pregatirea aluatului:  Intr-un castron punem faina, facem o gaura in mijloc si adaugam pe rand: zaharul, laptele caldut, ouale, untul topit si drojdia frecata cu o lingurita de zahar. Framantam aluatul pana nu se lipeste si apoi il lasam la dospit acoperit cu un prosop de bucatarie.


     Pregatirea umpluturii: Pentru umplutura am folosit mere conservate la borcan. Daca folositi mere proaspete va trebui sa le fierbeti mai mult, si abia cind sunt moi adaugam praful de budinca.




     Merele le punem intr-o cratita cu apa. Cind sunt moi adaugam zaharul si amestecam sa se dizolve.


     Intr-un castronel varsam continutul plicului de budinca si il amestecam cu laptele. Acest amestec il turnam peste mere. Amestecam si fierbem pana cind se formeaza o pasta groasa. Daca este nevoie, dupa gust, mai adaugam zahar si zaharul vanilat. Luam dupa foc si lasam sa se raceasca.


     Cind aluatul s-a dospit,


        il impartim in 10 parti egale. Am fomat zece bilute de aluat de aproximativ 94 g fiecare.


     Fiecare biluta de aluat am intins-o cu sucitorul sub forma unui dreptunghi pe lungime ca in imaginea de mai jos.


     In partea de sus a dreptunghiului asezam 1 lingura mare de umplutura; uneori am pus chiar doua. De la jumatatea imaginara a dreptunghiului in jos, trasam si taiem fasii aluatul.


     Cu partea superioara a aluatului invelim umplutura si presam bine cu degetele sa nu se deschida la copt. Fasiutele din partea de jos le tragem in sus peste aluat si daca este nevoie le indoim sub ruloul format.


     Rulourile formate le asezam in tava tapetata cu hartie de copt si le ungem cu ou amestecat cu putin lapte.


     Coacem parizienele in cuptorul incins la 200°C pana se rumenesc frumos pe deasupra.


     Cind se racesc, pudram cu zahar pudra si le putem servi.



     Am fost asigurata ca sunt delicioase.

     Spor in toate si o zi minunata,
     Nico





Nicoleta Grófová

2 comentarii :

Un produs Blogger.