PAINE SI ALUATURI

CHIFLE JAPONEZE



     Daca aveti pofta de chifle pufoase pentru micul dejun, va garantez ca aceasta reteta a Laurei Laurentiu  sigur va va fi pe plac. La prima vedere reteta poate parea complicata, dar nu este absolut deloc, necesita numai putina atentie, iar rezultatul merita din plin efortul dvs.
     Cunoastem cu totii celebrele "japoneze" pe care in pauza dintre ore le cumparam de la magazinul de paine. Proaspete si gustoase. Se desfaceau fasai, fasai si la vremea aceea reprezentau tot ce era mai bun pe lume. Amintiri frumoase din copilaria comunista a fiecaruia dintre noi.

     INGREDIENTE: 500 g faina
                                1/2 pachetel drojdie (pachet de 42 g)
                                50 g unt topit
                                300 ml lapte
                                1 lingurita de sare
                                1 lingura de zahar
                                1 ou batut cu lapte pentru uns
                                seminte de susan, mac, etc - pentru presarat

     Intr-un castron incapator punem faina cernuta. Inaltam faina pe peretii vasului si in mijloc adaugam sarea si laptele.
     Drojdia o frecam cu zaharul si o turnam in castronul cu celelalte ingrediente. Framantam pana aluatul este omogem. Adaugam untul topit care nu trebuie sa fie fierbinte. Framantam aluatul din nou pana se incorporeaza untul in masa de aluat. Aceasta operatiune poate fi usor neplacuta, la inceput aluatul se pare ca se va lipi de maini, dar nu va speriati, in scurt timp nu se va mai lipi si va rezulta un aluat nelipicios ca cel din fotografia de mai jos.


     Aluatul il lasam in vasul in care am framantat, vas pe care il putem presara usor cu faina sau unge cu ulei. Lasam aluatul acoperit la dospit pentru o jumatate de ora. Dupa dospire se va bomba frumos, ca mai jos:


     Impartim aluatul in bucati egale; intreaga cantitate de aluat a avut 880 g si am decis sa il impart in 8 parti a cate aproximativ 110 g fiecare. Am luat aceasta decizie dupa ce m-am uitat pe internet cat cantareste o japoneza din comert si asa am descoperit ca au 150 g.




     Incepem formarea japonezelor. Bucatica de aluat o modelam cu palmele pe blatul de lucru neinfainat pana obtinem un sul de aproximativ 40 cm lungime. Acesta se indoaie in doua, in partea de sus lasam o bucla mai mare de aluat, iar capetele le rasucim de doua ori ca in imaginea de mai jos:


     Bucla ramasa in partea de sus incercam sa o ridicam si sa o asezam peste impletitura deja realizata. Daca aluatul se va strange putin, cu atentie incercam sa largim oarecum bucla cu degetele astfel incat sa nu stricam aluatul.
     Capetele ramase se vor indoi si ascunde prin bucla din mijloc dedesubt sub aluat. Aici, pentru ca mi-a fost oarecum greu sa fotografiez fiind singura acasa, va invit sa cititi si sa vizualizati explicatiile  Laurei care vor reusi sa va ajute in realizarea japonezelor perfecte.
     Odata indoite capetele, luam chifla intre palme si incercam sa ii dam o forma rotunda si frumoasa. Asezam japonezele formate in tava tapetata cu hartie de copt. Le ungem cu ou batut cu lapte si le presaram cu susan din abundenta. Le lasam la dospit 15-20 minute.


     Dupa dospire le coacem in cuptorul incins la 180°C pana devin aurii.


     Aceastea sunt japonezele mele, au fost foarte bune si ne-au umplut casa de miros placut si am simtit ca este sarbatoare si zi binecuvantata. Multumim frumos Laura pentru reteta delicioasa!



     Sa aveti spor dragii mei,
     Nico





Nicoleta Grófová

3 comentarii :

Un produs Blogger.