ALTE DESERTURI

BUDINCA DE PAINE CU MERE SI BRANZA DULCE (ŽEMĽOVKA S JABLKAMI A TVAROHOM)



     Astazi fiind sambata am pregatit pentru pranz aceasta budinca de paine cu mere si branza dulce, o reteta usoara si buna, buna. Ingredientele sunt ieftine, la indemana oricui si atunci cind sunteti in pana de idei poate va amintiti de acesta reteta. Pe blog se afla varianta cu paste, respectiv Budinca de paste cu mere si bezea, reteta care a avut la baza reteta de astazi. Se consuma ca fel principal la masa de pranz in Slovacia alaturi de compoturi de fructe.

     INGREDIENTE: 9 cornuri
                               1 kg mere
                               500 g branza dulce de vaci
                               2 lingurite coaja rasa de lamaie
                               7 linguri cu varf zahar pudra
                               1 lingurita scortisoara
                               2 pliculete zahar vanilat
                               6 oua de marime S
                               500 ml lapte
                               unt pentru uns tava
                               pesmet pentru tapetat tava


     Cornurile le taiem felii de aproximativ 1 cm grosime.
     Merele le curatam de coaja si le dam pe razatoarea mare. Le amestecam cu 2 linguri de zahar pudra si cu scortisoara.


     Branza dulce o amestecam cu 2 linguri de zahar pudra si coaja rasa de lamaie.
     Albusurile se separa de galbenusuri.




     Intr-un castron punem laptele, o lingura de zahar pudra si galbenusurile. Amestecam bine si dam deoparte.
     Pregatim tava in care coacem budinca, poate sa fie o tava dreptunghiulara mai inalta sau o forma de tort cu peretii detasabili. Mie aceasta varianta mi se pare foarte practica si de aceea folosesc forma de tort, insa sotul meu de exemplu imi povestea ca mama lui pregatea aceasta budinca intr-un vas yena rotund. Indiferent ce tava folosim, o ungem cu unt si o tapetam cu pesmet.
     Feliile de paine le trecem rapid prin lapte si le asezam una langa alta in tava.


     Asezam si uniformizam jumatate din merele rase,


     si un strat de branza dulce, respectiv jumatate din intreaga cantitate. Peste stratul de branza presaram jumatate din pliculetul de zahar vanilat.


     In continuare asezam un strat de paine inmuiata in lapte, cantitatea de mere ramasa, apoi cantitatea de branza ramasa peste care presaram jumatatea ramasa din pliculetul de zahar vanilat. Acoperim cu un strat de paine inmuitata in lapte, ultimul,


     si bagam tava in cuptorul incins la 180°C pana incepe ultimul strat de paine sa se rumeneasca.


     In acest timp batem albusurile spuma cu un praf de sare. Cind sunt tari adaugam 2 linguri de zahar pudra si un pliculet de zahar vanilat si batem in continuare pana spuma este lucioasa si zaharul s-a topit. Asezam bezeaua peste budinca incercand sa o intindem in strat uniform.


     Dam budinca din nou la cuptor pana se coloreaza frumos pe deasupra.


     Servim budinca calda sau rece, in ambele variante este la fel de buna. Mie imi place foarte mult, este o mancare usoara si gustoasa. Poate fi servita cu fructe din compot.




     Pofta buna,
     Nico





Nicoleta Grófová

2 comentarii :

  1. Este exceptionala budinca asta....place cu siguranta, celor ce adora prajiturile cu fructe.
    Fii sigura ca am sa incerc si varianta asta cu cornuri ca tare buna a fost si arata minunat!
    Te tzuc cu drag, duminica placuta !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca v-a placut stau impacata ca nu m-ai injurat. Va pup si o saptamana usoara, Nico

      Ștergere

Un produs Blogger.