PESTE

SOMON LA CUPTOR IN CRUSTA DE FISTIC CU MIERE



     Astazi fiind duminica am pregatit pentru pranz ceva special: somon la cuptor in crusta de fistic cu miere, o reteta gustoasa din cartea lui Emanuele Ridi. Ochisem reteta de cateva luni si astazi nu am mai rezistat ispitei. Pot sa spun ca in final a meritat tot efortul meu de a curata fisticul. O sa vedeti mai jos despre ce este vorba.

     INGREDIENTE: 50 g fistic
                                30 g paine veche
                                1 lingura de frunze de rozmarin
                                1 lingura de frunze de cimbru
                                sare si piper proaspat macinat
                                4 fileuri de somon fara piele
                                4 linguri miere
                                4 linguri ulei de masline

                                Piure de patrunjel:  500 g patrunjel radacina
                                                                25 g unt
                                                                2-4 linguri lapte
                                                                sare si piper proaspat macinat


     Pregatirea piureului de patrunjel:  Curatam patrunjelul si il taiem rondele. Il punem la fiert in apa cu sare pana se inmoaie si poate fi patruns cu furculita.


     Dupa ce a fiert se scurge intr-o strecuratoare. Punem patrunjelul intr-un castron si il pasam ca pe pireul de cartofi, manual sau cu mixerul vertical. Am inceput operatiunea manual si fiind destul de greu sa il pasez astfel, am trecut la mixerul vertical. Daca il pasati numai manual va recomand ca la final sa treceti pasta obtinuta printr-o sita astfel incat piureul obtinut sa fie foarte fin.
     Adaugam sare si piper proaspat macinat, untul moale si laptele. Amestecam.
     Servim piureul alaturi de somon.




     Pregatirea crustei de fistic:  Painea veche o rupem bucati si impreuna cu cimbru si rozmarinul le-am maruntit cu robotul de bucatarie. Am folosit cimbru si rozmarin uscat, neavand proaspat, de aceea am adaugat numai cate o lingurita mica din fiecare condiment.


     Boabele de fistic trebuiesc lasate in apa calda la inmuiat si apoi se curata de pielite. Aceasta operatiune mi-a scos fire albe...este foarte greoaie si neplacuta. Autorul recomanda curatarea fisticului de pieliti pentru o culoare mai intensa; binenteles ca poate fi lasat si asa. Odata curatat fisticul il maruntim si il amestecam cu painea.

     Pregatirea somonului:  Somul il presaram cu sare pe ambele parti si asezam fileurile intr-o tava una langa alta.


     Pensulam la suprafata fiecare file cu miere si presaram amestecul de fistic macinat.


     Turnam uleiul de masline incarcand sa il distribuim uniform pe fileurile de peste si dam tava in cuptorul incins la 180°C pentru 20-25 minute.
     Servim somonul alaturi de piureul de patrunjel.



     Este foarte bun, pentru gusturile rafinate si pretentioase.

     Sa aveti spor in toate,
     Nico





Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.