Pentru ca se apropie luna iunie si nucile incep sa creasca in nuci, m-am gandit sa incercam astazi lichiorul de nuci. Este facut de anul trecut, dar pana l-am pregatit si a fost gata imbuteliat in sticle, deja nucii aveau frunzile uscate si urate, deci imposibil sa mai pot face fotografii produsului finit.
Pe langa acest lichior, va pot recomanda si dulceata de nuci verzi, o reteta putin mai complicata, dar care merita cu siguranta tot efortul depus.
INGREDIENTE: 40 de nuci verzi frumoase
1,5 l alcool rafinat de 90º
1 lamaie
1 kg zahar
400 ml apa
Nucile pentru acest lichior se culeg in luna iunie in zonele mai calduroase de la campie sau in luna iulie in zonele de munte. Cu siguranta nucile nu trebuiesc sa aiba marimea celor pentru dulceata, deci trebuiesc nuci mai maricele si sper ca fotografia sa va ajute sa va orientati cu privire la marimea optima a lor.
Spalam nucile si le taiem in sferturi.
Lamaia o spalam si o taiem felii.
Intr-un borcan incapator punem nucile si feliile de lamaie. Turnam alcoolul peste ele si lasam la macerat timp de 40 de zile. Zilnic sau la maxim doua zile este recomandat sa amestecam continutul borcanului prin rasucire si zgaltaire.
Legat de alcoolul folosit, vreau sa precizez ca am folosit vodca de 40° pentru ca un alcool mai tare in Slovacia nu am gasit. Aici este interzisa prin lege comercializarea alcoolului de 96° de exemplu care la noi in Romania am vazut ca se vinde, motiv pentru care ulterior mi-am achizitionat o sticla de 1l. Reteta originala avea precizat acest tip de alcool si am hotarat sa notez asa reteta. Fiecare la final procedeaza cum crede el de cuviinta, dar un alcool mai slab de 40° nu cred ca este recomandat: concentratia de tarie din lichior va fi intr-adevar foarte mica.
Dupa ce expira perioada de macerare, pregatim un sirop din apa si zaharul prezentate la ingrediente. Siropul il pregatim la cald, adica pe foc si lasam la fiert pana se topeste zaharul. Lasam sa se raceasca si inainte de a turna siropul in borcan il filtram. Amestecam si apoi turnam lichiorul de nuci verzi obtinut in sticle curate pe care le infiletam bine. Lasam sticlele la loc intunecat si racoros si dupa doua saptamani putem incepe sa il consumam.
Nucul este cunoscut pentru proprietatile sale terapeutice si acesta a fost motivul care m-a impins sa pregatesc acest lichior de nuci verzi. Cojile de nuci verzi sunt foarte bogate in vitamina C (de 40 ori mai mult decat sucul de portocale sau de 10 ori mai mult decat sucul de lamai).
Preparatele din cojile verzi sunt eficiente in:
- fortificarea stomacului slabit si a intestinelor lenese
- imbunatatirea functionarii ficatului si a tractului gastro-intestinal
- purificarea sangelui si normalizarea consistentei sangelui ingrosat
- incontinenta urinara
- infectii streptococice si stafilococice
Lichiorul de nuci se poate consuma in cura de o luna de zile, cate o lingurita plina inainte de mesele principale, motiv pentru care va recomand sa il pregatiti si sa il incercati.
Multumesc frumos Costachel pentru reteta.
Sa fiti sanatosi si sa il beti cu placere,
Nico
Mulțumiri pentru rețetă și celelalte precizări legate de efectele nucilor verzi. Până acum am trăit degeaba. Să nu stiu ce minuni conțin plant
RăspundețiȘtergereele și copacii de pe lângă noi? Toată viața m-am îndopat cu medicamente care mi-au făcut mai mult rău decât bine.