CARNE SI MANCARURI CU CARNE

PULPE DE RATA IN SUC PROPRIU CU SOTE DE CARTOFI



     Aceasta mancare traditionala este originara din Périgord, o regiune faimoasa pentru foie gras-ul de rata si de gasca. Acolo, rata suculenta si frageda in suc propriu se serveste in mod traditional cu salata si cartofi - fie trasi in aceeasi grasime aromata in care a fost preparata rata, fie gratinati (o varianta mai dietetica). Un fel de mancare consistent si delicios, pentru un adevarat rasfat gastronomic.

     Asa prezinta Gordon Ramsay acest fel de mancare in cartea sa de bucate "Bucataria lumii". Reteta este prezentata in cadrul bucatariei frantuzesti si de cind am vazut reteta m-am gandit neincetat la ea. Am strans cu grija ingredientele si in final ne-am bucurat de un adevarat rasfat cu spune Gordon. Incercand reteta nu veti regreta, cred ca sunteti siguri de asta, nu?

     INGREDIENTE: 4 pulpe de rata
                               sare gema
                               1 mana fire de cimbru (sau o lingurita rasa uscat)
                               3 catei de usturoi
                               2 frunze de dafin
                               600-700 g grasime de rata

                               Sote de cartofi:  500 g cartofi noi
                                                       1 fir de rozmarin tocat marunt
                                                       sare si piper dupa gust


     Pulpele de rata le dezghetam, le curatam bine si le presaram cu sare gema pe toata suprafata carnii. Le lasam la temperatura camerei o ora.
     Preincalzim cuptorul la 140°C. Spalam carnea de sare si o stergem cu servetele absorbante. Intr-o cratita potrivita asezam pulpele, adaugam cimbrul, usturoiul si frunzele de dafin.


     Peste ele turnam grasimea de rata sau de gasca topita. Grasimea trebuie sa acopere complet pulpele.


     Acoperim cu folie de aluminiu sau capac si dam cratita la cuptor pentru aproximativ 2 ore. Pe toata perioada de frigere carnea trebuie sa fie acoperita si sa se afle in grasimea folosita. Pulpele sunt gata atunci cind carnea este frageda si se desprinde cu usurinta de pe os, moment in care scoatem cratita din cuptor.




     Incalzim cuptorul la 200°C. Scoatem pulpele din grasime si le punem intr-o tava (cratita) cu partea cu pielea in jos. Asa scria in carte, asa am facut, chiar si cind m-am gandit de la bun inceput ca neavand grasime multa, pielea se va lipi de tava....si s-a intamplat. Imi place sa respect retetele cind le incerc prima data, nu vreau sa ma simt vinovata ca am modificat nu stiu ce ingredient sau cantitate si de aceea nu mi-a iesit. In concluzie, va recomand de la bun inceput sa asezati pulpele cu partea cu pielea in sus....nu vor fi fara piele ca ale mele .
     Frigem pulpele in cuptorul incins pentru 15-20 minute. Pielea va deveni crocanta iar carnea va ramane frageda.

     In timpul cat pulpele se inabusesc in grasime, spalam cartofii. Punem la fiert apa cu sare si cind aceasta clocoteste adaugam cartofii. Ii lasam pana cind apa atinge din nou punctul de fierbere si incepe sa clocoteasca. Rasturnam cartofii intr-o strecuratoare si ii lasam asa pana se scurg de apa si se usuca; astfel vor deveni crocanti.
     Intr-o tigaie neaderenta adaugam un strat din grasimea ramasa de la pulpe. Cind este incinsa adaugam cartofii si rozmarinul. Asezonam si lasam pe foc pana cind cartofii devin aurii si se rumenesc usor.


     Servim copanele de rata cu sote.ul de cartofi. Adaugam dupa preferinta si putin mustar frantuzesc.


     Sa aveti pofta si spor in toate,
     Nico



Nicoleta Grófová

2 comentarii :

Un produs Blogger.