CARNE SI MANCARURI CU CARNE

MUSCHI DE VITA IN SOS DE LEGUME SI SMANTANA (SVIEČKOVÁ NA SMOTANE)



     Bun gasit!

     Ultima postare inainte sa ma apuc iarasi de invatat. De astazi, renunt din nou la internet pentru 6 zile. Cum amintirea acestei delicatese pe care am pregatit-o de Pasti nu imi da pace, mi-am propus sa scriu si aceasta reteta. Zis si facut!

     INGREDIENTE: 1-1,200 g muschi de vita
                               600 g morcovi
                               300 g telina, radacina
                               300 g patrunjel, radacina
                               300 g ceapa
                               200 g slanina afumata
                               4 buc foi de dafin
                               12 boabe de ienibahar
                               12 boabe de piper negru
                               100 g smantana acra
                               100 ml smantana pentru frisca
                               zeama de la o lamaie
                               2 linguri de mustar
                               100 ml ulei
                               100 g zahar
                               sare dupa gust

     "Sviečková na smotane" face parte dintre mancarurile specifice Cehiei si este o mancare pe care atat cehii cat si slovacii o iubesc si o pregatesc in general pentru prinzul de duminica sau la zile de sarbatoare. Cum de Pasti nu tinem traditia romaneasca cu miel si ied, mi-am spus ca voi incerca acest fel de mancare, foarte popular si destul de scump. In forma clasica se pregateste din muschi de vita, dar se poate pregati si din carne de porc, fiind considerabil mai ieftina decat carnea de vita.


     Muschiul de vita se serveste insotit de sos din legumele radacinoase si smantana. Este un sos cremos si deosebit de gustos. La gust mi s-a parut ca semana cu mancarea de cartofi si prune uscate pe care o pregatea bunica noastra in zilele de post.
     Reteta necesita un timp indelungat de preparare, este costisitoare, dar rezultatul final va garantez ca merita osteneala. Sa vedem reteta!


     Inainte de toate, spalam si curatam toate radacinoasele. Unul, doi morcovi ii taiem felii pe lungime, felii cu care vom impana muschiul de vita. Toate legumele care au ramas le-am maruntit la robot.
     Ceapa o curatam si o taiem cubulete. Slanina o taiem deasemenea cubulete.




     Carnea o curatam daca este cazul si o impanam cu bucatile de morcovi. Cu ajutorul unui cutit am intepat carnea pe lungime si am incercat sa largesc oarecum intepatura (gaura) pentru a putea impinge in acel lacas cate o bucata de morcov. Am impanat fiecare bucata de carne cat de bine m-am priceput :)....vezi foto.


     Presaram muschiul cu piper, sare nu am pus decat la final, din cate stiu carnea de vita se intareste de la ea.
     Intr-o cratita sau tigaie inalta, punem slanina cubulete si o lasam sa se topeasca. In momentul cind incepe sa se rumeneasca adaugam surplusul de ulei, carnea si inabusim la foc mic. Intoarcem carnea de vita pe toate partile;


     cind este usor rumenita o scoatem pe o farfurie.


     In grasimea ramasa adaugam legumele si le calim, cind sunt moi adaugam ceapa si calim mai departe. Cind legumele sunt rumenite si numai au nici un pic de lichid adaugam zaharul si mustarul. Amestecam si lasam la caramelizat zaharul. Procedura de caramelizare in acest moment nu este una clasica, nu va asteptati sa vedeti zaharul caramelizat ca la crema de zahar ars. Legumele vor avea un gust usor de caramel. Adaugam apa cat sa acopere legumele si inapoiem in oala bucatile de carne.


     Daca mai este nevoie mai completam cu putina apa, acoperim si lasam la fiert la foc mic pana carnea se inmoaie si este foarte frageda. Scoatem carnea din oala si o curatam cu grija de legume. Va recomand sa acoperiti carnea cu folie alimentara, in caz contrar se va usca si va avea un aspect neplacut.
     Legumele ramase le mixam.


     Inainte pe cat posibil va recomand sa incercati sa scoateti boabele de piper si de ienibahar. Daca nu reusiti, dupa mixare trebuie neaparat sa trecem pireul de legume printr-o sita fina. La final va rezulta o pasta foarte foarte fina.
     Punem oala cu sosul pe foc, adaugam ambele tipuri de smantana si zeama de lamaie dupa gust. Potrivim de sare si cind sosul incepe sa fiarba luam de pe foc.




     Servim feliile de carne cu sosul obtinut si cu knedla. Knedla clasica este un fel de paine speciala, gatita la abur sau fiarta in apa cu sare. In aluatul pentru knedla se pot bune si bucati de paine mai veche. In trecut am pregatit un video pentru concursul Delimano cu pregatirea knedlei, video care nu este inca pe blog, dar in scurt timp promit sa revin cu articolul respectiv.
     De data aceasta, noi am servit cu knedla (galusti) specifica regiunii Karlovy Vary  din Cehia. Reteta va fi si ea in curand pe blog.



     Sper sa va placa reteta mea si sa o incercati, chiar si numai cu carne de porc daca vita vi se pare prea scumpa. Este o adevarata incantare pentru papilele gustative.
     Reteta apartine bucatarului sef ceh Jakub Reimitz.

     Sa aveti pofta,
     Nico

Nicoleta Grófová

2 comentarii :

  1. "... Reteta necesita un timp indelungat de preparare, este costisitoare, dar rezultatul final va garantez ca merita osteneala...." cu postarea asta m-ai lamurit sa ma apuc de munca, deci m-ai convins.
    Aveam o pulpa de vitel si nu stiam cum sa o fac.....multumesc frumos de idee...sti sigur ca am sa o fac! Sa vad doar cand vor carne de vita !
    Te tzuc cu drag, fata scumpa !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sidy, ma bucur ca ti-ai ales aceasta reteta. Este absolut divina, este una dintre mancarurile celebre atat la slovaci cat si la cehi. Nu vei regreta alegerea facuta, garantez. Te pup cu drag, Nico

      Ștergere

Un produs Blogger.