Dintre toate gemurile din fructele verii baietii mei apreciaza cel mai mult gemul de caise. Cu dulceata nu se prea impaca deoarece este mai subtire si cind mananca pe o felie de paine alearga siropul in toate directiile.
In acest an am primit de la o prietena 7 kg de caise si am avut interdictie sa pregatesc orice altceva inafara de gem. Am respectat interdictia, le-am facut din ele clasicul gem de caise, dar dintr-un kilogram am pregatit dulceata de caise si coaja de lamaie dupa Irina, Invat sa gatesc. Nu stiu cati dintre voi va amintiti acest blog, eu eram o cititoare fidela a lui, am incercat si multe retete dupa el si imi pare tare rau ca a luat decizia de a-l sterge sau de a-l face public numai cititorilor invitati. Pentru mine este o mare pierdere anularea lui.
Stresata fiind de faptul ca nu le place dulceata, am pasat la final fructele si astfel s-a nascut reteta gem de caise si coaja de portocala.
INGREDIENTE: 1 kg caise coapte, zemoase si dulci, fara samburi
sucul de la o jumatate de lamaie
coaja rasa de la o lamaie
800 g de zahar
Caisele le spalam si le curatam de samburi. Taiem caisele in sferturi si le asezam intr-o cratita curata. Stoarcem zeama de lamaie peste ele si le presaram cu coaja rasa de lamaie.
Le acoperim cu cantitatea specificata de zahar si le lasam asa 2-3 ore. Am plecat afara cu copii, iar cind ne-am intors am pus cratita la fiert pe foc mic. Cind incepe sa fiarba daca se formeaza spuma o luam cu o paleta. Din momentul in care a inceput sa fiarba le-am mai lasat aproximativ 25-30 minute. Am inchis focul, le-am pasat cu mixerul vertical si gemul este gata.
Turnam gemul in borcane curate si uscate, incalzite in prealabil la cuptor.
Inchidem borcanele si le lasam la racit acoperite cu o patura groasa.
Gemul este delicat, cu o aroma placuta de lamaie. Am facut deja de doua ori clatite si l-am folosit. In combinatia cu branza dulce de vaci, acest gem este umplutura ideala pentru clatite.
Sa aveti pofta si duminica placuta,
Nico
PS: Cind am facut fotografiile m-a chinuit talentul, se vede nu???

0 comentarii :
Trimiteți un comentariu