DULCETURI SI COMPOTURI

GEM DE CAISE SI COAJA DE LAMAIE



     Dintre toate gemurile din fructele verii baietii mei apreciaza cel mai mult gemul de caise. Cu dulceata nu se prea impaca deoarece este mai subtire si cind mananca pe o felie de paine alearga siropul in toate directiile.
     In acest an am primit de la o prietena 7 kg de caise si am avut interdictie sa pregatesc orice altceva inafara de gem. Am respectat interdictia, le-am facut din ele clasicul gem de caise,  dar dintr-un kilogram am pregatit dulceata de caise si coaja de lamaie dupa Irina, Invat sa gatesc. Nu stiu cati dintre voi va amintiti acest blog, eu eram o cititoare fidela a lui, am incercat si multe retete dupa el si imi pare tare rau ca a luat decizia de a-l sterge sau de a-l face public numai cititorilor invitati. Pentru mine este o mare pierdere anularea lui.
     Stresata fiind de faptul ca nu le place dulceata, am pasat la final fructele si astfel s-a nascut reteta gem de caise si coaja de portocala.




     INGREDIENTE: 1 kg caise coapte, zemoase si dulci, fara samburi
                                sucul de la o jumatate de lamaie
                                coaja rasa de la o lamaie
                                800 g de zahar

     Caisele le spalam si le curatam de samburi. Taiem caisele in sferturi si le asezam intr-o cratita curata. Stoarcem zeama de lamaie peste ele si le presaram cu coaja rasa de lamaie.


     Le acoperim cu cantitatea specificata de zahar si le lasam asa 2-3 ore. Am plecat afara cu copii, iar cind ne-am intors am pus cratita la fiert pe foc mic. Cind incepe sa fiarba daca se formeaza spuma o luam cu o paleta. Din momentul in care a inceput sa fiarba le-am mai lasat aproximativ 25-30 minute. Am inchis focul, le-am pasat cu mixerul vertical si gemul este gata.




     Turnam gemul in borcane curate si uscate, incalzite in prealabil la cuptor.


     Inchidem borcanele si le lasam la racit acoperite cu o patura groasa.
     Gemul este delicat, cu o aroma placuta de lamaie. Am facut deja de doua ori clatite si l-am folosit. In combinatia cu branza dulce de vaci, acest gem este umplutura ideala pentru clatite.



     Sa aveti pofta si duminica placuta,
     Nico

     PS: Cind am facut fotografiile m-a chinuit talentul, se vede nu???


Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.