In zona Teleormanului de unde provin, vara se pregatesc castraveti murati la soare. Se mureaza in saramura si se folosesc castraveti de gradina mai marisori. Cu acesti castraveti murati mancam ciorba de fasole noua. Sau cel putin asa facea bunica mea. Imi amintesc ca incerca fasolea noua fierband o oala mare de ciorba si langa ea serveam castraveti murati la soare. Daca era bun sau nu, cred ca nu are sens sa scriu. Atata timp cat inca mai pastrez aceste amintiri cred ca este clar raspunsul. Imi propusesem demult sa fac acesti castraveti, iar cind am fost acasa, avand toate ingredientele pe care le folosea si bunica era pacat sa nu pun un borcan de castraveti la murat. Sa vedem cum procedam:
INGREDIENTE: 2 kg castraveti
1 legatura marar uscat
sare
apa calda
1-2 frunze de vita
Castravetii ii spalam bine, precum si legatura de marar uscat.
Pentru murat folosim un borcan de 3 litri. Pe fundul acestuia punem cateva crengute de marar si apoi asezam castravetii. Mama are un soi de castraveti mai lungi si de aceea i-am taiat in doua ca nu se asezau deloc in borcan. Putem mura si castraveti feliati, de aceea printre castravetii intregi am intercalat felii de castravete. Mai asezam si cate o crenguta de marar si procedam asa pana umplem borcanul.
Apa pe care o turnam in borcan trebuie sa fie calduta ca sa se acreasca mai repede. Dupa ce am masurat si turnat apa calda in borcan punem sarea. Am pus cate 2 linguri rase de sare grunjoasa pentru fiecare litru de apa. Asa m-a invatat mama.
Acoperim borcanul cu o farfurie si dam borcanul la soare pentru 2-3 zile. Castravetii cind se acresc isi schimba culoarea din verde intr-un verde galbui.
Dupa ce se acresc castravetii ii depozitam la loc racoros si ii consumam in maxim 1-2 saptamani daca rezista.
Sa aveti spor in toate!
Nico
sunt exceptionali de buni,asa ii facea si bunica mea,spre rusinea mea eu nu am facut inca,dar promit ca voi face
RăspundețiȘtergeremultumim pentru reteta
Vero, trebuie neaparat sa ii incerci. Bafta in tot si toate, Nico
Ștergere