MURATURI SI ALTE CONSERVE

KETCHUP DE CASĂ



     Ziua buna tuturor!

     In ultimul timp nu am reusit sa mai fiu activa pe blog, dar gandurile mele s-au indreptat mereu catre acest locsor drag sufletului meu. Din statistici am vazut ca cea mai cautata reteta de pe blog in aceasta perioada a fost reteta de ketchup  incercata de mine dupa reteta Laurei Laurentiu. Zilele trecute am facut o noua incercare, o reteta luata dintr-o revista de aici. M-a frapat continutul de mere si sfecla rosie adaugate pe langa traditionalele rosii si de aceea am considerat ca poate fi interesant. Asa a si fost: gustul este exceptional, iar culoarea de un rosu aprins se datoreaza continutului de sfecla rosie. Sincera sa fiu, nu stiu care reteta imi place mai mult, cred ca sunt la acelasi nivel daca incerc o comparatie. Sper sa va placa noua reteta si sa va atraga ingredientele folosite.




     INGREDIENTE: 3 kg rosii
                                3 ardei grasi rosii
                                1-2 ardei iuti
                                750 g mere
                                750 g sfecla rosie
                                500 g ceapa
                                200 g zahar
                                2 lingurite boia de ardei dulce
                                10 boabe piper negru
                                5 boabe ienibahar
                                4 cuisoare
                                5 lingurite rase sare
                                150 ml otet
                                1 lingurita oregano
                                1 lingurita busuioc
                                2 linguri amidon de cartofi



     Rosiile, ardeiul rosu si ceapa le taiem cubulete. Merele le curatam de coaja si le taiem de asemenea cubulete. Le amestecam si le punem intr-o oala pe foc mic. Adaugam sfecla curatata si taiata cubulete, ardeii iuti, sarea, boiaua de ardei dulce, condimentele si otetul. Punem zaharul si fierbem la foc mic pana cind legumele se inmoaie.


     Cu ajutorul unui mixer vertical  pasam legumele pana cind obtinem o pasta fina. Pasta de legume obtinuta o trecem print-o sita pentru a elimina cojile de la rosii si ardei. Ketchupul obtinut il punem din nou la foc. Il fierbem aproximativ 20-25 minute de cind incepe sa clocoteasca.




     Amidonul il amestecam cu putina apa si il turnam in oala cu ketchup. Fierbem inca 5 minute si inchidem focul. Turnam ketchup-ul fierbinte in borcane sau sticle curate si uscate. Punem capacele si le sterilizam. Sterilizarea o facem punand borcanele intr-o oala cu apa calda. Apa trebuie sa acopere borcanele. Cind apa incepe sa fiarba lasam inca 10 minute si inchidem focul. Borcanele le lasam sa se raceasca pe indelete pana a doua zi. Dimineata spalam borcanele, le etichetam si le depozitam in pivnica sau camara.



     Sa aveti spor in toate,
     Nico


Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.