Fiind sezonul rosiilor, cind am fost la mama am pregatit suc de rosii. Am renuntat la clasicul bulion pentru ca aici boiaua de ardei dulce este la putere si de aceea am hotarat ca sucul de rosii imi este mult mai folositor.
INGREDIENTE: 15 l suc de rosii
500 g zahar
sare supa gust
Rosiile le spalam bine si le taiem in sferturi (nu le-am cantarit, imi cer scuze). Le curatam de partea alba si tare de la codita si le dam prin masina de tocat pentru rosii, cea cu separator de seminte si coaja. Sucul obtinut il masuram si il punem in oala in care il vom fierbe. In acest an am abtinut din prima recolta de rosii de la mama 15 kg de suc de rosii. L-am fiert la foc mediu pana a scazut la jumatate. Inainte de a opri focul am adaugat zaharul si sarea. Noi am adaugat aproximativ 500 g zahar, dar aceasta cantitate depinde de dulceata rosiilor dvs., de dulceata zaharului, de gustul propriu, etc. Cel mai bine este sa adaugam atat zaharul cat si sarea treptat, sa amestecam sa se topeasca si abia apoi sa mai adaugam cantitati suplimentare. In momentul cind pasta are consistenta dorita si este pe gustul dvs., inchidem focul.
Turnam sucul de rosii in borcane uscate si curate, incalzite in prealabil la soare sau in cuptorul de la aragaz. Punem capacele borcanelor si apoi le sterilizam. Sterilizarea o facem asezandu-le intr-un tuci (oala) cu apa. Daca nu se aseaza bine este indicat sa le sustinem cu prosoape de bucatarie. Punem oala cu borcanele pe foc si cind apa incepe sa clocoteasca inchidem focul. Lasam borcanele la racit in apa in care au fiert. A doua zi spalam borcanele, le etichetam cu data si anul fabricatiei si le indepozitam in pivnita sau camara.
Sucul de rosii a iesit foarte bun si sunt sigura ca din el la iarna voi face supe de rosii foarte gustoase.
Sa aveti o vara minunata, cu soare si multe rosii coapte!
Nico
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu