LEGUME SI ZARZAVAT

CHIFTELUŢE CU CIUPERCI DE PĂDURE



     Sâmbătă, fiind vreme frumoasă, am luat coşul de răchită şi am plecat în căutare de ciuperci prin pădure. Cu toate că am găsit mai multe tipuri de ciuperci m-am axat pe tipul pălăria şarpelui pentru că astfel coşul se umple numaidecât. Eu aş fi cules şi căutat mai pe îndelete, dar ce să fac dacă copii strigau în gura mare: "Mama Natură, întoarce-te!".
     Din ciupercile găsite am preparat ciuperci pane şi aceste chifteluţe delicioase. Reţeta este preluată dintr-o carte de bucate cu specific slovac.


     INGREDIENTE: 500 g ciuperci de pădure (pălăria şarpelui sau alt tip de ciupercă)
                                1 ceapă mare
                                50 ml ulei
                                4 felii de pâine (mai grosuţe)
                                1 ou
                                2 căţei de usturoi
                                4 linguri pesmet  + o cantitate suplimentară pentru prăjit
                                sare şi piper după gust
                                un praf de chimen măcinat
                                1 legătură de pătrunjel


     Ciupercile şi ceapa le curăţăm şi le spălăm. Le dăm împreună prin maşină de tocat carne; am folosit o sită cu găuri mai mari.




     Feliile de pâine le punem la înmuiat în apă. După ce terminăm de tocat ceapa şi ciupercile vom da prin maşină pâinea înmuiată şi scursă bine de apă.
     Într-o tigaie incindem uleiul şi adăugăm ceapa şi ciupercile.


     Călim preţ de 10 minute amestecând din cînd în când. Luăm tigaia de pe foc şi lăsăm la răcit.
     Într-un castron punem ceapa şi ciupercile călite. Adăugăm pâinea dată prin maşină, pesmetul, oul şi pătrunjelul tocat mărunt. Amestecăm cu mâna şi dacă este nevoie mai adăugăm puţin pesmet. Punem condimentele şi astfel compoziţia este gata.
     În uleiul încins prăjim chifteluţele. Chifteluţele le-am modelat cu mâna şi tăvălit prin pesmet.


     Le prăjim pe ambele părţi şi cînd sunt aurii le scoatem pe şerveţele absorbante.
     Sevim cu pâine şi legume proaspete sau cu cartofi prăjiţi şi sosul preferat. Dacă doriţi puteţi asezona chifteluţele şi cu o salată gustoasă.






     Să aveţi poftă,
     Nico

Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.