ALTE DESERTURI

MELCI DE COZONAC CU NUCĂ



     Din când în când, seara, înainte să adorm îmi iau câte o carte de bucate şi o răsfoiesc. Aşa se face că mi-au căzut ochii pe aceşti melci de cozonac ai Sandei Marin. Cînd mi se pune pata pe ceva, numai îmi iese din cap şi trebuie să mă apuc de treabă. Încă o dată mi-am dat seama că iubesc aluatul, îmi place să îl lucrez, să îl întind şi să îl simt. Melcii de cozonac cu nucă sunt super, super buni! Pe cuvânt de fost pionier...dacă mai are vreo valoare.
     Pentru aluatul de cozonac am folosit o reţetă de cozonac primită de la o prietenă, un cozonac lăudat de toţi cei care l-au gustat.

     INGREDIENTE: Aluat: 500 g făină
                                           250 ml lapte
                                           25 g drojdie
                                           3 gălbenuşuri
                                           100 g unt sau ulei
                                           150 g zahăr
                                           coaja rasă de la o lămâie
                                           1/2 linguriţă sare

                                Umplutura: 300 g nuci măcinate
                                                    210 g zahăr pudră
                                                    un praf de sare
                                                    150 ml lapte

                                Sirop: 125 g zahăr
                                           250 ml apă

                                1 ou pentru uns

     Pregătirea aluatului: Se frământă aluatul la fel ca la cozonac. În laptele călduţ dizolvăm zahărul şi adăugăm coaja de lămâie, fărâmiţăm drojdia şi o lăsăm să înflorească. Într-un castron punem făina şi praful de sare, adăugăm laptele şi drojdia, gălbenuşurile şi zahărul vanilat. Amestecăm cât să omogenizăm şi apoi începem să adăugăm treptat untul moale sau uleiul. Frământăm până aluatul nu se mai lipeşte de mâini.


     Acoperim vasul cu aluatul şi îl lăsăm la dospit până îşi dublează volumul.


     Pregătirea umpluturii: Nucile măcinate le amestecăm cu zahărul pudră, laptele călduţ şi romul. Omogenizăm şi dăm deoparte până cînd o vom folosi.




     Aluatul se desparte în două; se întinde pe suprafaţa de lucru câte o foaie dreptunghiulară, se unge cu ou bătut şi deasupra se întinde jumătate din umplutura de nucă, într-un strat cât mai egal. Se face sul, care se taie în bucăţi de 3 cm lungime. Le-am tăiat cu aţa de papiotă.
     În tava tapetată cu hârtie de copt aşezăm bucăţile pe una din fete.


     Se lasă să crească la cald, se ung cu ou bătut şi se coc la 180°C până se rumenesc.



     Cum se scot din cuptor se introduc pe rând în siropul fierbinte pe care l-am pregătit amestecând toate ingredientele specificate. Ne ajutăm de o paletă pentru sunt fierbinţi atât melcişorii cât şi siropul.



     Îi aşezăm pe un platou şi îi servim cu poftă.







     Poftă mare să aveţi,
     Nico


Nicoleta Grófová

3 comentarii :

  1. Melcii de cozonac sunt ai Sandei Marin si nu a lui Sanda Marin. Merge-ti la scoala si invatati carte!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru atentionare, o sa corectez in reteta. Totusi, as vrea sa va intreb ceva: va simtiti mai bine, mai inteligenta odata cu acest comentariu lasat la mine pe blog? As fi inteles comentariul si l-as fi luat ca atare, dar "Merge-ti la scoala si invatati carte!"....chiar nu ii vad rostul. Daca asta va ajuta sa fiti implinita ca si individ, accept si aceasta fraza. Toate cele bune, Nico

      Ștergere
    2. He he... cred ca e o gluma (sper). Doamna posesoare a acestui blog, in nici un caz sa nu acceptati fraza sau "gluma", asta deoarece verbul "a merge" la imperativ este "mergeti". Nici macar nu exista "merge-ti"!!! Stupida faza, doamna Bratosin!!!

      Ștergere

Un produs Blogger.