APERITIVE SI SALATE

VOL-AU-VENT CU PATE DIN FICĂŢEI DE PUI ŞI VIN ROŞU



     Am observat că stau foarte prost pe blog la capitolul supe şi ciorbe,  aperitive  şi torturi.  În torturi nu sunt o aşa de mare specialistă şi totuşi, atunci cînd fac unul toată lumea este aşa de dornică să tăiem tortul încât de fiecare dată renunţ la pornirile mele de a face fotografii. Supe şi ciorbe gătesc mereu, dar la fel, lenea-i mare şi mai este o problema...supele şi ciorbele mie îmi ridică mari probleme la pozat. Au rămas aperitivele la care mi-am propus să mă redresez cât mai repede cu putinţă. Acestea fiind zise vă las cu reţeta de faţă care este una gustoasă, frumoasă şi fără un grad prea mare de dificultate: vol-au-vent.

     INGREDIENTE: 800 g aluat foietaj
                                              1 ou

                                Pateu: 10 prune uscate
                                            250 ml vin roşu
                                            50 ml vin roşu pentru marinat prunele
                                            1/2 linguriţă rozmarin uscat
                                            1/2 linguriţă cimbru uscat
                                            500 g ficăţei de pui
                                            2 cepe roşii potrivite
                                            250 g unt
                                            sare şi piper negru după gust

     Prunele le marinăm în 50 ml vin roşu. Restul de vin roşu (250 ml) împreună cu cimbrul şi rozmarinul îl punem la fiert şi reducem la jumătate. Strecurăm reducţia obţinută.

     Pregătirea pateului: Ficăţeii îi spălăm şi îi uscăm cu prosoape de hârtie. În 50 g unt topit călim ceapa tăiată cubuleţe. După 10 minute adăugăm ficăţeii şi ulterior reducţia de vin roşu.


     Lăsăm la înnăbuşit pentru alte 5 minute. Luăm de pe foc şi mixăm ficăţeii împreună cu 180 g unt. Potrivim de sare şi piper, amestecăm bine şi cînd amestecul este fin si omogen îl punem într-o tavă ceramică. Restul de unt îl topim şi îl adăugăm la suprafaţa pateului. Lăsăm la răcit.

     Pregătirea coşuleţelor de foietaj: Am folosit aluat foietaj gata întins pentru că mi-am dorit nişte vol-au-vent perfecte. Dacă luam aluat congelat, cu siguranţă că nu îl întindeam perfect şi în acest caz coşuleţele mele ar fi avut dimensiuni şi figuri diferite. Dacă va încântă ideea aluatului congelat, ok, este alegerea dumnevoastră. Aşadar, întindem aluatul în foaie groasă de 3 mm şi cu ajutorul formei dorite decupăm 20 de floricele, steluţe, sau pur şi simplu putem folosi o formă rotundă, simplă.


     Le aşezăm în tava tapetată cu hârtie de copt şi le ungem cu ou bătut. În continuare decupăm încă 40 de floricele identice, în cazul meu, cărora ulterior le decupăm mijlocul cu o formă rotundă. Decupatura din mijloc o îndepărtăm. Peste fiecare floricică aşezăm încă două floricele cu decupătura în mijloc, peste fiecare pensulăm cu ou bătut.



     Coacem coşuleţele în cuptorul încins la 200°C pentru 10-15 minute până se rumenesc.






     După ce se răcesc le umplem cu pasta de pateu şi le decorăm cu bucăţele de prune marinate  în vin.








     Spor în toate să aveţi,
     Nico


Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.