CĂMARA VESELĂ

USTUROIUL, TOTUL DESPRE USTUROI


Autor: profimedia.sk
   
     Nu cred că există cineva care să nu cunoască usturoiul. In Romania se cunosc două soiuri: usturoiul de toamnă, care după cum arată şi numele, se plantează toamna, şi usturoiul de pri­măvară, care se plantează primăvara, devreme. Ustu­roiul de toam­nă are căpă­ţâna mai mare, dar se păs­trează mai greu, încolţeşte în cămară, începând chiar din timpul ier­nii. Cel de pri­măvară se păstrează mai bine, până în primăvara ur­mătoare, când apare us­tu­­roiul verde. Este bine ca în grădina de lângă casă, dacă o avem, să plantăm atât o brazdă de usturoi de toam­nă, care în primăvară va creşte mai repede, cât şi o brazdă de usturoi de primăvară, care se va dezvolta mai târziu. În felul acesta, vom beneficia de o peri­oadă mai mare cu usturoi verde. Ca particu­la­ri­tate, căţeii de usturoi de toam­nă sunt mai mari, se decojesc mai uşor de­cât cei din soiul de primăvară, şi din acest motiv, este preferat de gospodine.




     Recoltare şi uscare

     Recoltarea usturoiului pen­tru căpăţână se face în mijlocul verii, manual, prin smulgere, când frunzele s-au în­gălbenit, iar tulpina este moale. Se lasă câteva zile la soare, după care se curăţă de tu­ni­ca exterioară ce aco­peră căpăţâna şi se pune la păs­trat în locuri us­cate şi aerisite, în vrac, când se înlătură tul­pi­nile, sau sub for­mă de funii, acestea formându-se prin împleti­rea tul­pinilor elastice ale usturoiului. Păs­trarea lui sub formă de funii este cea mai recomandată.
     Rolul uscării plantelor medicinale folosite pentru prepararea de remedii de sănătate vizează folosirea plantei o perioadă mai lungă de timp, după ce s-a us­cat. Când nu este corect uscată, planta se depreciază total, devenind improprie procesării. Usturoiul repre­zintă o excepţie, în sensul că nu necesită uscare, fiind folosit în diferite preparate farmaceutice cu umidi­tatea pe care o are la recoltare. În lipsa unei producţii pro­prii de usturoi, se poate folosi şi cel cumpărat din pieţe, de la producătorii autohtoni.

Autor: profimedia.sk
     
     Remedii din usturoi

     Ca tratament medicamentos, usturoiul se foloseşte cel mai adesea ca atare, când este verde, şi apoi când ajunge la maturitate. Materia primă pentru obţinerea de preparate farmaceutice o reprezintă bulbii de ustu­roi, denumiţi curent "căpăţâni de usturoi" (Alii sativi bulbus), şi care sunt formaţi din 10-15 bulbi (căţei), aceştia fiind ovoizi, alungiţi, comprimaţi pe una din părţi, cu gustul şi mirosul cunoscute, frecvent de cu­loare albă, dar există şi o varietate roşietică.

Autor fotografie: Shutterstock

     Din căpăţâna de usturoi se pot prepara urmă­toa­rele forme farmaceutice:

     Tinctura

     Mod de preparare: 20 g de usturoi decojit şi pisat se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar cât mai concentrat (ideal de 80?), timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile, pentru o de­plină lim­pezire. Se trece uşor partea limpede într-un alt flacon, înde­părtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasu­lui. Se păstrea­ză în flacoane de sticlă brune, închise ermetic. Termenul de valabilitate este de doi ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

     Oţetul medicinal

     Mod de preparare: două căpăţâni de usturoi de mărime mijlocie, pisate groscior, se ţin la macerat timp de 10 zile, în 500 ml oţet, de preferat obţinut din vin. Urmează apoi stoarcerea şi condiţionarea în flacoane brune, bine închise. Se utilizează extern, în bolile prezentate mai jos.




     Uleiul terapeutic

     Mod de preparare: 10 g de usturoi decojit se fierb îm­pre­ună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui câteva minute, pe baie de aburi, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de două zile, după care se filtrează. Se fo­loseşte extern, mai ales în bolile dermatologice.

     Multe afecţiuni beneficiază de terapia comple­mentară cu preparate din usturoi. Din punct de vedere medical, preparatele farmaceutice obţinute din plante fac parte din grupul suplimentelor terapeutice, com­ple­tând în mod pozitiv medicaţia recomandată de me­dicii curanţi.

* Boli virale - răceală, gripă, guturai - Preventiv: se iau câte 5 picături de tinc­tură, de două ori pe zi, sau un căţel de usturoi, de două ori pe zi, în perioadele favorabile apariţiei aces­tor viroze.

* Boli ale aparatului cardio-vascular - hipertensiunea - Se foloseşte tinctura, câte 30 de pi­cături, de 2 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau de saschiu.

* Bolile vârstnicului - ateroscleroza - Consumul regulat de usturoi, ca atare, sau administrarea de tinctură sunt benefice pentru omul vârstnic, în prevenirea ate­rosclerozei. Doza zilnică reco­mandată este de un căţel pe zi sau 20 de picături de tinctură, diluată în ceai de saschiu.

* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronşite de natură infecţioasă - Se administrează după fiecare masă câte un căţel de usturoi sau se ia tinctură, câte 10 picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.

* Boli ale aparatului digestiv - în diareile acute de natură infecţioasă, când reglează foarte repede flora microbiană. Se administrează după fiecare masă un căţel de usturoi sau se ia tinctură, câte 20 de picături, în iaurt.

* Bolile din sfera ORL - rinite, sinuzite, faringite, laringite, traheite. Se ia tinctură, câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de muşeţel, coada-şori­celului sau salvie.

* Bolile oncologice - consumatorii de usturoi sunt mai puţin expuşi bolii canceroase - Tinctura: se recomandă câte 5 picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de lapte dulce.

* Boli parazitare interne - viermi intestinali (limbrici), oxiuri - Tinctura: se iau câte 20 de picături, adăugate într-o cană de lapte dulce, timp de 5 zile, urmând ca în ultima seară să se administreze un purgativ (sare amară sau sulfat de sodiu, câte 30 de grame) dizolvate în puţină apă.
     Copiii mici sunt cei mai predispuşi la infestarea cu ouăle paraziţilor intestinali, având în vedere că lo­cul de joacă preferat este pământul şi nisipul. Ca prevenţie, se recomandă ca, după vârsta de 2 ani, în alimentaţia diversificată a copilului să se introducă cel puţin de două ori pe săptămână câteva picături de suc proaspăt de usturoi.

     Informaţii preluate după Formula AS.


LANGOSI

CREVETI CU USTUROI

SUPA CREMA DE USTUROI


Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.