TORTURI SI PRAJITURI

TORT “MUSUROI DE CARTITA” DE CASA (DOMÁCA KRTKOVÁ TORTA)



     Nu sunt mare amatoare de torturi, chiar nu imi place deloc sa fac torturi si de fiecare data cand ma hotarasc sa le fac, sunt nervoasa, nelinistita si trebuie sa fac o greseala, doua. Acestea sunt reguli, nu obligatorii, dar se intampla totusi destul de des. Cum curs de bucatar sau patiser cofetar la Horeca Scholl nu am (vad ca este la moda sa ai la activ un astfel de curs si cred cu sinceritate ca in viitorul apropiat natia romana o sa fie o natie de bucatari profesionisti ....la cati ambasadori sunt peste tot ), vin si eu astazi cu o reteta de tort, simpla, pentru prieteni si familie si mai ales pentru bucuria copiilor. Nu stiu altii cum sunt si ce pretentii au, dar ai mei copii s-au bucurat. Noi suntem oameni simpli si cu posibilitati reduse.

     INGREDIENTE: Pentru blat: 230 g făină
                                                     180 g zahăr pudră
                                                     2 oua
                                                     2 linguri cacao
                                                     150 ml ulei
                                                     200 ml lapte
                                                     1 pliculet praf de copt
                                                     rom dupa gust

                                Pentru umplut: 500 ml smantana pentru frișcă
                                                         zahăr pudră dupa gust
                                                         50-100 g picaturi de ciocolata sau o tableta de ciocolata
                                                         2 pliculete de intaritor pentru frisca
                                                         3-4 banane

     Pregatirea blatului: Se amestecă ouăle cu zahărul, apoi adaugam treptat faina amestecata cu cacaua si praful de copt. Omogenizam si adaugam laptele, iar in cele din urmă se adaugă uleiul si esenta de rom.
     Ungem cu ulei (unt) si presaram cu faina forma de tort, sau folosim hartie de copt. Incalzim cuptorul la 160°C.
     Turnam compozitia in tava de tort si coacem pentru aproximativ 15-20 de minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea.

     In timpul cat blatul se raceste, tocam marunt cu un cutit tableta de ciocolata in cazul in care nu folosim picaturi de ciocolata.

     Din smantana pentru frisca, intaritor si zahar pudra dupa gust pregatim frisca. La final adaugam bucatelele de ciocolata si dam la rece.




     Dupa ce blatul s-a racit, trasam cu cutitul un cerc pe blat la 1 cm departare de partile laterale. Partea interioara a acestui cerc o decupam din blat, aproximativ pana la jumatate din inaltimea blatului. Partea de blat decupata o vom faramita intre degete obtinand niste firimituri fine de blat. Reteta de blat pe care v-am prezentat-o are o textura usor umeda, deci operatiunea de faramitare merge destul de repede.

     In interiorul blatului adaugam putina frisca si o intindem uniform. Asezam jumatati de banane astfel incat sa umplem toata partea interioara a blatului cu banane. Peste banane adaugam frisca ramasa si o intindem astfel incat sa obtinem o forma reala a musuroiului de cartita. Presaram firimiturile de blat, cu palmele le ajutam sa se se lipeasca bine de frisca si dam tortul la rece pana a doua zi sau pentru cel putin 2-4 ore.


     Taiem si servim.







     Sa aveti pofta prieteni,
     Nico

     PS: Daca doriti ca musuroiul sa fie mai musuroi decat al meu, pregatiti mai multa frisca.


Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.