PREPARATE PASTE

CIORBA DE MIEL SAU IED CU CEAPA VERDE SI LEUSTEAN (CA LA TELEORMAN)



     Ciorba de miel de la mama de acasa, cu ceapa verde si miros puternic de leustean ma face sa ma sint din nou copil, ma face sa simt atmosfera distinsa din preajma sarbatorilor Pascale, imi aminteste de fetele dragi disparute, sau de cele care astazi sunt brazdate de suferinta.
     Aceasta este reteta de ciorba de miel asa cum se face ea in Teleorman, zona unde eu m-am nascut.




     INGREDIENTE:  1 kg de carne de miel (coaste, organe de miel, intestine)
                                2-3 legaturi de ceapa verde
                                1 pastranac
                                2-3 morcovi maricei
                                1 legatura de leustean si patrunjel
                                1-2 cepe
                                500 ml rosii pentru ciorba sau zarzavat pentru ciorba
                                1 ou
                                sare si sare de lamaie sau bors dupa gust
                                fidea sau taietei de casa

     Carnea de miel o spalam si o curatam bine. Daca folosim si organe sau intestine de miel, le taiem bucati potrivite.
     Punem pe foc o oala mare cu apa. Adaugam bucatile de carne si cind incepe sa fiarba cu ajutorul unei spumiere adunam spuma ce se formeaza.
     In acest timp curatam si taiem cubulete legumele: ceapa, morcovii si pastranacul. Ceapa verde o taiem bucatele de 0,5-1 cm. Cind in oala nu se mai formeaza spuma, adaugam legumele si acoperim. Lasam sa fiarba la foc potrivit pana cand carnea este fiarta si se desprinde usor. In acest moment adaugam sucul de rosii si bors dupa gust. Daca nun avem bors acrim ciorba cu sare de lamaie.  Lasam sa dea in clocot si adaugam patrunjelul taiat fin si fideaua. Acoperim si lasam la fiert alte 5 minute.
     Intr-un castron batem bine un ou si adaugam peste el un polonic de ciorba. Amestecam si turnam amestecul obtinut in ciorba care clocoteste. In acest fel se vor forma in ciorba zdrente de ou. Sincera sa fiu, in ciorba mea din acest an am uitat sa adaug ou batut, dar mama acasa asa ne facea. Inchidem focul si acoperim ciorba cu capacul.
     Taiem leusteanul fin si cand ciorba numai este asa fierbinte il adaugam in ciorba. Amestecam.
     Servim ciorba de miel cu ceapa verde si paine proaspata de casa. Un deliciu teleormanean.






     Incearca si tu reteta mea de ciorba de miel cu leustean si ceapa verde. Preparatele traditionale fac deliciul meselor festive pregatite cu ocazia sarbatorilor. Daca vrei sa te lauzi cu "opera ta", iti asteptam fotografiile pe adresa de mail nicoliabucatar@yahoo.com sau le puteti incarca pe facebook in acest album.

     Sanatate, ca-i mai buna decat toate!
     Nico


Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.