CUM SLABESC EU

DETOXIFIEREA ORGANISMULUI. CURA CU OREZ INTEGRAL. INFORMATII GENERALE.


     Bun gasit dragi prieteni,

     Astazi mi-am propus sa abordez un subiect destul de dificil, si spun asta pentru ca exista cu siguranta o multitudine de pareri pro sau contra despre detoxifierea organismului cu orez. Cei care ma cunosc dupa facebook stiu ca nu sunt o persoana supra ponderala, dar cu toate acestea, ingrozita de numarul mare de boli care misuna pe langa mine si printre noi m-am decis, impreuna cu sotul meu, dupa o analiza atenta a mai multor materiale, sa tinem aceasta cura cu orez. Nu vreau sa va conving de nimic, vreau numai sa va impartasesc experienta mea, sa analizam impreuna rezultatele si sa vedem daca merita atentie o astfel de cura de detoxifiere.
     In acest moment cand postez acest articol sunt in faza II a curei cu orez integral. Aceasta cura este scrisa in slovaca si m-am decis sa o traduc in totalitate pentru ca nu mi se pare normal sa preiau acele informatii si sa le transpun intr-un articol ce mi-ar purta semnatura. Informatiile acestea sunt rezultatul muncii si studiului unui om/oameni, care probabil ca s-au daruit acestui studiu destul de mult timp si nu vreau sa imi insusesc nimic din ceea ce nu imi apartine.
     Mai jos va redau articolul tradus:


Cura (tratamentul) cu orez integral este potrivita pentru detoxifierea și recuperarea întregului organism, care are de asemenea un impact pozitiv direct asupra starii suflesti și mentale, chiar si întinerire. Tinerea ei ne va ajuta să ne eliberăm de dependența obiceiurilor si alimentelor nesanatoase, care până acum, în ciuda eforturilor, nu ne-a reușit întotdeauna. Conditia este sa nu revenim mai tarziu la aceasta dependenta alimentara.

Ideea ca cerealele trateaza bolile cronice si cancerul nu este nouă. În China Antică pentru a trata aceste boli intrebuintau orz fiert, uneori cu castane de apa.

Cunoscuta autoare germana a cărților despre tratamentele naturale și curele dietetice, Lisa Mar, în cartea sa "Gesund mit Reis" recomanda dieta cu orez integral pentru detoxifierea organismului, tratarea bolilor gastro-intestinale si hepatice, vezicii biliare, dificultăți cardiovasculare și tulburări ale metabolismului, artrită, reumatism și gută. De asemenea, în insuficiență renală, hipertensiunea arterială, deteriorarea pielii si a unghiilor, caderea parului.

Orezul integral, dintre toate cerealele integrale, conține cele mai multe proteine (peste 70%, care depasesc proteinele continute de carne), conținut scăzut de grăsimi (acizi grași nesaturați), glucide aproximativ 73%, vitaminele B1, B2, B3, vitamina E, iar dintre minerale, cantități mici de sodiu, dar mult potasiu; fosfor, siliciu, dar și zinc, calciu, magneziu, seleniu, și desigur fibre.
Este o sursa excelenta de beta-glucan, polizaharida care promoveaza formarea și activitatea macrofagelor, cea mai importantă componentă a imunității celulare.

Vitaminele grupei B continute de orezul natural sunt bine absorbite de sistemul nervos și ajuta in cazul depresiilor. Acestea susțin funcțiile intestinale, stabilizează zahărul din sânge și ajută la pierderea în greutate, deoarece stimuleaza arderea grasimilor. Pregatit fără sare  are efecte de deshidratare (elimina apa din organism) si detoxifiere.
Orezul integral este potrivit pentru un regim hipocaloric. Deoarece nu conține gluten, este de asemenea potrivit pentru persoanele ce sufera de boala celiaca.

Renumitul profesor de medicina traditionala si filosofie din Orientul Îndepărtat, Zeané Lao Shin, fondatorul dietei macrobiotice din Austria, introduce cu succes cura cu orez care ajuta mulți oameni să se vindece de boli cronice, cum ar fi cancerul, psoriazis, alergii și multe altele. S-a nascut in Austria, iar mai târziu a studiat în manăstiri din China și Japonia, unde în cele din urmă a avut manăstirile sale.

Aceasta cura tratament poate înlocui în totalitate Postul Pastelui, care a avut importanta sa din punct de vedere al sanatatii, crestea imunitatea si curata organismul, si astfel prevenea astenia de primavara, gripa si incarca pozitiv pentru tot anul.




Tratamentul constă in patru faze (părți). Fiecare faza durează nouă zile, așa că trebuie sa ne planificam cel puțin 36 de zile de regim alimentar. Pentru persoanele care trăiesc in Vest este necesar să se includă chiar si a cincea perioada de tranziție de 9 zile, ceea ce este important pentru stabilizarea efectelor întregii diete.

Cel mai bine este sa tinem cura în Postul Mare de dinaintea Pastelui, sau chiar în perioada de Advent diniantea Crăciunului. O altă perioadă adecvată este echinocțiul de toamnă și solstițiul de vară, adica la jumatatea anotimpurilor anului. Dupa posibilitati incercam să începem tratamentul atunci cind este luna plina sau la inceputul fazelor II sau IV ale lunii, atunci cind luna formeaza un semicerc in crestere sau in descrestere. Aceste zile sunt marcate în cele mai multe calendare de masa (de birou).

Avantajul tratamentului este ca nu ne înfometăm și putem mânca de 3 ori pe zi pe saturate, atunci cind ne obisnuim cu orezul integral, alimente foarte gustoase. Nu mancam in exces pentru ca s-ar distruge efectele medicale ale acestei cure.


Desigur, nu folosim în cura orezul alb, care are de 3 pana la 7 ori mai puține minerale, vitamine si fibre, pentru ca tratamentul cu astfel de orez ar fi ineficient, nu numai, dar ar putea avea asupra sanatatii noastre si efecte nocive. Orezul alb a fost introdus pentru prima dată pe piață în scop comercial, de catre comercianții din Shanghai in anul 1926. Acest lucru a avut consecinte dezastruoase pentru sănătate (a aparut boala beri-beri, din insuficienta de vitamina B1), de aceea a fost necesar sa se reduca cu un nivel albirea orezului. Orezul brun aproape ca a dispărut di bucataria asiatica. În Thailanda, de exemplu, primesc orez brun doar prizonierii și soldații. Orezul alb se distinge de orezul brun si la atingere. Orezul alb in punga la atingere scartaie (face zgomot), in timp ce orezul brun se comporta ca si cum ar fi uns, adica aluneca.

Remarcabil la aceasta cura este că in ciuda efectelor surprinzatoare este sigura, chiar și în cazul întreruperilor bruște și necontrolate, nu implică consecinte negative asupra sanatatii, ceea ce de exemplu nu se poate spune despre tratamentul prin infometare din cura cu sucuri de legume a lui Breuss. Cu aceasta nu vreau sa va incit sa incetati nechibzuit aceasta cura, pentru că de cele mai multe ori aceasta ar putea fi ultima sansa de a va menține sau restabili sănătatea dumneavoastra. Trebuie de asemenea sa remarcam că, în această etapă din an, omul se sacrifica intr-o oarecare masura, pe termen scurt si obtine beneficii imediate și de multe ori pe termen lung, adica imbunatatirea starii de sanatate si a psihicului. Nerespectarea acestor reguli in alte contexte si omul isi distruge incet viata sa. Este clar ca ne trebuie un pic de determinare, motivare si rabdare; cura in totalitate este ușoara și confortabila.


Cafeaua și țigările cu aceasta cura sunt incompatibile. In momentele de inceput ale tratamentului am putea fi tentați sa ne intindem dupa cafea si tigari, ceea ce ar putea fi periculos. In timpul curei are loc detoxifierea organismului si utilizand aceste otravuri, aceastea intrerup curățarea, transmitandu-se in organism. Efectul lor asupra metabolismului, a sistemului nervos și a echilibrului hormonal care in timpul curei devin extrem de sensibile, este de asemenea negativ, ceea ce nu ne-ar conduce la rezultate bune. Deci, cei care nu renunta ferm de la început, dieta o suporta destul de greu si din acest motiv de multe ori chiar în prima fază o si termina. Asadar, în loc de o cafea și o țigară, ne organizam plimbari relaxante sau activități în aer liber sau chiar lucram cu greutăți ușoare; vom fi surprinși cât de mult rezistam, în ciuda reticenței inițiale și observam cum exercitiul ne ajută.

Când ne-am decis să absolvim acest tratament pretios, ar fi bine de asemenea sa notam undeva decizia noastra si sa tinem un jurnal. La început ar fi bine sa constientizam motivele care ne-au condus la această decizie. Apoi, mai târziu, când în timpul tratamentului apar slăbiciunile, îndoielile și ispitele, ne putem aminti încă o dată motivele initiale și prin urmare, evitam întreruperea inutilă si timpurie a tratamentului. Trebuie să luam în calcul si faptul că forțe negative și auto-distructive ale psihicului nostru, vor încerca de multe ori foarte subtil și cu orice preț să ne întoarcă de la tratament, deoarece nu vor dori să schimbam ceva, și dacă da, numai în rău. Trebuie mereu să acordam atenție la trucurile minții, la neliniște si nervozitate sau invers, de multe ori sa introducem momente de auto-percepție, auto-reflecție, relaxare si recreere.

Este bine să tinem această cura in secret, sa nu spunem la toată lumea că tinem asa ceva. Acest lucru ne dă putere interioară și nu ne degradează. În evanghelia dupa Matei 6:16-18 se spune: "Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; că ei îşi smolesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Tu însă, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală, Ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie."

Nu este cunoscut faptul dacă acest tratament a fost undeva notat, daca în germană sau engleză, dar se pare că a fost propagat doar în cercuri restranse. A fost transmis verbal elevilor lui Zeané Lao Shina în Austria: "Primele 9 zile mancati orez fiert fără sare și grăsimi, alte 9 zile adaugati legume gatite termic fara grăsime, doar cu un pic de sare, urmatoarele 9 zile adaugati leguminoase si in ultimele 9 zile manancati legume crude, atunci când puteti folosi si un pic de ulei presat la rece."

Toate alimentele de bază care se intrebuinteaza in tratament, erau printre sustinatorii stilului de viata propagat de Zeané Lao Shina cunoscute, si acestia au fost in stare, si datorita sprijinului din jurul lor, sa termine cura fara probleme. Stiau ca era vorba despre orezul integral, orezul brun si sarea de mare. Cunoscut era si raportul componentelor de baza si interdictia de a consuma in timpul curei fructe, care ar fi perturbat efectele ei.




Cu toate acestea, atunci când se încearcă aceasta cura tratament de catre oameni care nu sunt obisnuiti cu principiile dietei naturale, acestia se confruntă cu o serie de probleme. Dacă nu ati fost obisnuiti sa consumati orez brun, inainte cu 10 zile de începerea curei cu orez, începeti sa il introduceti in alimentatia dumneavoastră, și astfel simultan puteti testa mai multe specii din care il alegeti pe cel care are cel mai bun gust pentru voi. Cu o zi înainte de cura mâncăm cu moderație și încheiem ziua doar cu o cină ușoară, dar nu la ore tarzii (cel mai tarziu la ora 18). Nu ar fi intelept ca inainte de cura sa mancam prea mult, deoarece dupa aceea am suporta greu primele zile de tratament. Acest remediu ar trebui să fie văzut ca o sărbătoare, sa ne bucuram ca avem posibilitatea de a curăța și revitalizarea corpul și mintea noastra si sa fim recunoscatori pentru asta.

De multe ori am observat, că cei mai multi dintre noi care sunt afectati de un stil de viata modern (lipsa de exercitiu, alimente nesănătoase și daunătoare, inclusiv consumul excesiv de cafea, tigari, droguri, alcool și mult de stres) au nevoie inaintea curei cu orez de pregatire personala pentru a absolvi cu succes faza I fără probleme majore și stari de criza neplăcute. La noul regim alimentar, organismul se obisnuieste in 10 zile si incepe sa ii placa, si asta este valabil si in cazul orezului integral.

 Micsorarea duratei tratamentului: trebuie să conștientizam că, dacă scurtam durata curei la mai puțin de 36 de zile, nu obținem beneficiile pe care le-am obtine daca tinem toata cura, nu se vor vindeca bolile vechi, refacerea completă a metabolismului și mai târziu, ajustarea totală de greutate obtinand greutatea optima. În același timp, chiar și o singură zi ar putea fi benefica pentru sanatate, pentru a ușura digestia și a elimina problemele din digestie.

Contraindicații: Acest tratament nu este potrivit pentru mamele care alăptează, deoarece toxinele eliberate in timpul primei etape a tratamentului s-ar fi eliminat din organismul mamei, prin laptele matern și ar trece în corpul copilului.

Proverbe chinezesti:
• O singura masă fără orez strica fericirea familiei pentru o săptămână.
• Vrei sa fii fericit o oră, îmbată-te. Vrei să fii fericit trei zile, căsătoreste-te. Vrei sa fii fericit toata viata, mananca orez.

      Sper sa vi se para interesant si sa asteptati cu nerabdare celelalte articole cu informatii despre cele III faze.

     Sa ne auzim sanatosi,
     Nico

Nicoleta Grófová

6 comentarii :

  1. Ok... acum sunt mai confuza ca oricand. De care anume orez? Sunt vreo 10 feluri de orez integral si deja vreo 3 le vad in pozele afisate in articol. Fiecare dintre cele 10 feluri de orez are proprietati specifice. Cnad traduxceti un articol din alta limba/tara, interesati-va si despre ce exact e vorba ca am vazut de multe ori informatie eronata si confuzie intre terminologie: cum folosesc ei un cuvant versus ce inseamna in romana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, interesant comentariul dvs, cu toate ca avand in vedere ca nu va semnati nu ar trebui sa ma obosesc sa va raspund. Prin urmare, este posibil sa fi tradus ceva gresit, nu contest. Fotografiile sunt ilistrative, nu cred ca scrie nicaieri sa folositi orezul din imagini. Altceva, nu am ce sa va spun, comentati concret si la obiect, altfel nu am cum sa va satisfac curiozitatea. Numai bine, Nico

      Ștergere
  2. Mie mi se pare foarte clar articolul, si va multumesc mult pentru informatie. Si mai ales, pentru efortul de a fi tradus dintr-o limba straina la care nu au acces foarte multi. Iar daca sunt persoane care se confrunta cu confuzia, si doresc sa tina cura, ma gandesc ca ar fi indicat sa tina cont de recomandarea din articol, si sa inceapa cu un program de dezvoltare personala.

    RăspundețiȘtergere
  3. buna seara...va multumesc pentru informatii dar as dori sa aflu mai mult despre dezintoxicarea propriu zisa. Puteti sa descrieti si celelalte faze?
    va multumesc
    rodica

    RăspundețiȘtergere
  4. imi cer scuze pentru ca postarea anterioara apare anonima dar a fost singura optiune pe care am fost sigura ca pot sa o aleg.
    rodica comardici

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna seara. Promit sa traduc si restul articolului, dar in weekend pentru ca in timpul saptamanii nu imi permite timpul. Va multumesc pentru interes. Nico

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.