CARNE SI MANCARURI CU CARNE

MUSACA DE VINETE



     Bun gasit tuturor,

     Astazi avem o reteta speciala marca Gordon Ramsay. Este din bucataria greceasca si este absolut delicioasa aceasta musaca de vinete. Cum la noi nu se gaseste carne de miel decat in preajma sarbatorilor de Paste, mi-am permis sa inlocuiesc carnea de miel cu carne de porc. Nu o mai fi ea greceasca 100 %, dar chiar si asa, a fost cea mai buna musaca facuta de mine. Inca un vot pozitiv pentru Gordon si laude si aprecieri la adresa mea venite din partea sotului.
     Iata ce ne spune autorul despre aceasta reteta: "In varianta propusa de mine pentru acest fel de mancare popular, feliile de vinete, carnea tocata si sosul de branza se pun straturi-straturi, iar deasupra - un strat de branza rasa, asa cum se face la lasagna. Chiar daca nu face parte din reteta traditionala, branza Cheddar rasa da musacalei un plus de savoare."




     INGREDIENTE: 3-4 linguri de ulei de masline, plus o cantitate suplimentara pentru uns
                               3 cepe mari, curatate si tocate marunt
                               4 catei de usturoi, curatati si tocati marunt
                               1 kg carne tocata de miel sau de care avem
                               sare de mare si piper negru
                               200 ml de vin rosu
                               4 linguri de pasta de tomate
                               2 cutii de 400 g de rosii prunisoara la conserva
                               1 baton de scortisoara
                               1/2 de lingurita de amestec de mirodenii picante
                               1 mana de oregano proaspat, tocat marunt
                               2 vinete mari

                               Sos de branza: 75 g unt
                                                     75 g faina alba
                                                     600 ml lapte
                                                     150 g branza Cheddar, rasa
                                                     2 oua batute



     Incingeti uleiul de masline la foc potrivit, intr-o cratita mare. Adaugati ceapa si usturoiul si caliti-le pana cand se inmoaie si se rumenesc usor. Mariti usor flacara, adaugati carnea, sare si piper si caliti totul, amestecand pana cand carnea se rumeneste uniform.


     Turnati vinul si lasati-l sa clocoteasca pana cand se evapora aproape in intregime, apoi adaugati pasta de tomate, rosiile, scortisoara, mirodeniile picante si oregano. Lasati-le sa fiarba la foc mic 30-35 minute, amestecand din cand in cand.


     Intre timp taiati vinetele rondele groase de 1,5-2 cm. Ungeti-le cu o cantitate suficienta de ulei de masline si presarati un praf de sare si putin piper. Puneti-le intr-o tigaie la foc mare si prajiti-le pe rand, aproximativ 2 minute pe fiecare parte, pana cand se rumenesc usor.


     Preincalziti cuptorul la 200°C. Pentru a prepara sosul, topiti untul intr-o tigaie antiaderenta, adaugati faina si amestecati cu o lingura de lemn 1-2 minute. Micsorati flacara si adaugati treptat laptele. Lasati la foc mic 8-10 minute, apoi amestecati 100 g branza si cateva mirodenii. Luati tigaia de pe foc, lasati-o sa se raceasca, apoi bateti ouale.

     Aranjati un strat de felii de vinete intr-o cratita termorezistenta de 2 litri. Scoateti batonul de scortisoara, apoi puneti peste stratul de vinete jumatate din cantitatea de carne si turnati o treime din sosul de branza. Repetati aceste straturi, apoi acoperiti cu alt strat de felii de vinete, turnati restul de carne deasupra si presarati branza ramasa.


     Dati musacaua la cuptor pentru 35-45 minute, pana cand partea de sus devine rumena. Lasati-o sa stea 5 minute sau chiar mai mult, inainte de servire.






     Sa aveti pofta!
     Nico


Nicoleta Grófová

2 comentarii :

Un produs Blogger.