CARNE SI MANCARURI CU CARNE

PULPE DE CURCAN UMPLUTE CU GARNITURA DE OREZ (PLNENÉ MORČACIE STEHNO S DUSENOU RYŽOU)



     In urma cu cateva saptamani am pregatit aceasta reteta: pulpe de curcan umplute, servite cu orez. Reteta este preluata dintr-o carte de bucate cu mancaruri specifice Moraviei si Cehiei. Ne-a placut foarte mult reteta, pot sa va spun ca fost foarte gustoasa carnea de curcan (de tara, de la mama de acasa) pregatita in acest mod. Reteta nu este foarte complicata, dar necesita atentie si multa stapanire de sine in momentul in care dezosam pulpele curcanului. Odata depasit acest moment, restu-i floare la ureche.




     INGREDIENTE: 2 pulpe de curcan
                               300 g carne tocata de porc
                               100 g carne tocata de vita
                               1 ceapa micuta
                               140 g slanina
                               2 lingurite boia de ardei dulce
                               100 ml apa rece
                               1 ou
                               2 linguri unt
                               1 lingurita seminte chimen
                               2 foi de dafin
                               2 catei de usturoi
                               600 ml supa de pui

                               Pentru pregatirea orezului: 1 cana de orez
                                                                      1 cana si jumatate de apa rece
                                                                      1/2 ceapa micuta
                                                                      1 lingura unt


     Pregatirea pulpelor: Din bucata de slanina taiem doua bucati lungi de 8 cm si late de 1 cm. Feliutele de slanina le dam la congelator cat dezosam pulpele si pregatim carnea pentru umplut. Cu acestea vom reconstitui forma initiala a pulpei de curcan.
     Pulpele de curcan le spalam si le curatam bine. Cu ajutorului unui cutit dezosam pulpele cu mare atentie sa nu ne taiem. Aceasta operatie este cea mai grea.

     Pregatirea umpluturii: Amestecam carnea tocata de porc si de vita. Adaugam ceapa taiata fin, boiaua de ardei dulce, oul, sare dupa gust si apa rece. Framantam carnea pana cand obtinem un amestec omogen si neted. Dam carnea la rece pentru cel putin o ora.


     Pulpele de curcan le umplem cu carnea tocata. In locul osului pulpei vom introduce bucata de slanina congelata deja si astfel vom reconstitui forma initiala a pulpei de curcan.

     Ungem o tava cu unt si asezam pulpele. Le presaram cu seminte de chimen si sare. Turnam in tava supa de pasare si adaugam foile de dafin. Pe fiecare pulpa asezam bucatele micute de unt.


     Acoperim tava cu folie de aluminiu si o bagam in cuptorul incins la 90°C pentru 2 ore si jumatate. Cand carnea este moale si frageda, marim temperatura cuptorului la 200°C si coacem pana cand pulpele sunt frumos rumenite. Din cand in cand stropim pulpele cu lichidul din tava.


     Pulpele le servim feliate.

     Pregatirea garniturii de orez: Ceapa o taiem fin si o calim in unt. Cind ceapa este translucida adaugam orezul spalat si calim impreuna. Adaugam sare dupa gust si apa rece. Amestecam, micsoram focul, acoperim cratita si lasam pe foc pana cand orezul este moale. Daca apa se absoarbe si orezul inca este tare, dam cratita cu orez in cuptorul incins la 160°C pentru 10 minute.




     Slanina care a ramas o taiem cubulete si o prajim in tigaie. Cind este coapta si rumenita o scoatem cu paleta intr-un castron.

     Servim carnea feliata, alaturi de orez, presaram cu sosul ramas de la coacerea pulpelor si presaram cu bucatelele de slanina.




     Puteti servi alaturi de salata sau muraturile preferate.

     Sa aveti pofta,
     Nico


Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.