TORTURI SI PRAJITURI

PRAJITURA CARAMEL



     In urma cu ceva ani am tradus aceasta reteta pentru o prietena care o gasise pe un sait in limba ceha. Fisierul word in care am notat traducerea a ramas salvat pe undeva prin calculator si zilele trecute am dat peste el. Mi se s-a parut foarte usoara prajitura Caramel si asa m-am hotarat sa o incerc in weekend. Slovacilor le plac prajiturile ce au la baza branza dulce si laptele condesat, dovada clara este si aceasta reteta.

     INGREDIENTE: Blat: 200 g faina
                                         6 oua
                                         150 g zahar pudra

                                Crema: 1 cutie lapte condensat
                                             250 g branza dulce
                                             1 lingura zahar vanilat
                                             1 cub unt

                                Glazura: 100 g ciocolata menaj
                                               30 ml ulei
         
                                piscoturi rotunde
                                gem de coacaze rosii sau orice alt gem acrisor

     Cutia de lapte condensat se pune la fiert intr-o oala cu apa pentru 2 ore. Cutia trebuie sa fie sub apa. Daca scade apa din oala, completam cu apa si fierbem mai departe. Lasam sa se raceasca in oala si cand este complet rece putem folosi conserva de lapte condensat al carei continut s-a transformat intr-o delicioasa crema caramel.




     Pregatirea blatului: Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma cu un praf de sare si treptat adaugam zaharul pudra si galbenusurile rand pe rand. Incorporam faina cu grija si coacem blatul in tava (25x35 cm) unsa cu unt si presarata cu faina. Cind blatul incepe sa se rumeneasca la suprafata este gata. Lasam la racit in tava.

     Blatul rece il ungem cu un gem acrisor, conform zonei in care traiesc acesta este de coacaze rosii. Asezam peste blat piscoturi rotunde de la Kaufland si mai picuram cateva picaturi de gem.


     Pregatirea cremei: Intr-un castron amestecam branza dulce cu laptele condensat caramelizat. Branza dulce trebuie sa fie scursa bine, iar laptele condensat pe care il folosesc dupa fiebere este gelatinos, aramiu spre maroniu si foarte gros. Spun asta pentru a nu avea ulterior comentarii de genul ca nu mi-a iesit crema, ce-i asta, nu iese si asa mai departe. Ca o recomandare, daca totusi crema este foarte subtire si nu sta intinsa pe blat, puteti folosi gelatina care se foloseste la rece.
     Asezam crema peste piscoturi si cu o spatula nivelam usor. Dam la rece.

     Pregatirea glazurii: Topim ciocolata la foc mic pe aragaz si adaugam uleiul. Omogenizam si lasam sa se raceasca. Cind glazura s-a racit, dar inca mai curge o intindem peste prajitura. Dam prajitura la rece pana a doua zi.


     Inainte de servire si taiere, lasam prajitura la temperatura camerei pentru a nu crapa glazura in timpul portionarii. Servim cu pofta, este foarte gustoasa.






     Pofta buna!
     Nico


Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.