Prajitura la metru este o prajitura delicioasa cu crema pe baza de budinca de vanilie si unt, deloc greu de preparat si foarte aspectuoasa. Reteta o am de la vecina mea, careia ii multumesc si ii urez insanatosire grabnica.
INGREDIENTE: Pentru checuri: 4 oua
260 g faina
260 g zahar pudra
8 linguri ulei
8 linguri apa calda
1/2 pliculet praf de copt
Pentru crema: 500 ml lapte
60 g budinca de vanilie (1 plic si jumatate de budinca de vanilie)
1 pliculet zahar vanilat
250 g unt
150 g zahar
3 linguri rom sau esenta de rom dupa gust
200 g ciocolata de menaj
Pregatirea blaturilor (a checurilor): Albusurile le separam de galbenusuri. Galbenusurile le frecam spuma cu zaharul pudra pana se albesc. Adaugam treptat apa calduta, uleiul si mixam in tot acest timp.
Separat batem albusurile spuma cu un praf de sare. Amestecam albusurile in crema de galbenusuri si ulterior adaugam treptat faina amestecata cu praful de copt.
Impartim compozitia in doua. In jumatate adaugam 2 linguri de cacao si incorporam usor.
Ungem cu ulei si tapetam cu faina 2 tavi de chec sau de cozonac. Turnam cele 2 aluaturi in tavi,
si coacem blaturile in cuptorul incins la 180°C pana se rumenesc. Pentru mai multa siguranta recomand testul cu scobitoarea, test pe care l-am facut si eu.
Pregatirea cremei: In timpul cat se coc checurile blaturi pregatim crema. Laptele il punem la fiert impreuna cu zaharul pudra si zaharul vanilat. Cind incepe sa se incalzeasca adaugam praful de budinca amestecat cu putin lapte (o cantitate oprita din cei 500 ml de lapte). Amestecam in continuare din acest moment pana cind budinca se ingroasa si incepe sa clocoteasca. Inchidem focul si o lasam la racit acoperita cu un prosop umed (nu va forma crusta la suprafata).
Cind crema s-a racit amestecam untul moale si romul. Mixam pana cand crema este neteda si fina.
Dupa ce se racesc, checurile le feliem.
Pentru asamblarea prajiturii avem nevoie de o tava de aragaz. Vom lipi alternativ feliile de chec fara cacao cu cele cu cacao, ungandu-le din belsug cu crema de vanilie si unt. La final, vor rezulta 2 checuri "la metru" ca si in imaginea de mai jos:
Intr-un vas la bain marie sau in cuptorul cu microunde, topim ciocolata si cu ajutorul unei pensule glazuram cele doua prajituri. Imi cer scuze pentru calitatea fotografiei din timpul prepararii ... am avut niste defectiuni de natura tehnica
![](http://us.i1.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons7/3.gif)
Dam prajitura la rece pana a doua zi.
In dimineata urmatoare feliem prajitura cat mai oblic. Rezulta felii in care alterneaza blatul de cacao cu cel fara cacao, lipite cu un strat generos de crema. Datorita glazurii de ciocolata, prajitura se pastreaza moale pana la o saptamana.
Sa aveti pofta dragi prieteni!
![](http://us.i1.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons7/8.gif)
![](http://us.i1.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons7/8.gif)
![](http://us.i1.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons7/8.gif)
Nico
La crema ați spus că amestecam zaharul vanilat cu cel pudra ! Dar ați scris 150 g zahar, nu ați specificat ca este zahar pudra!
RăspundețiȘtergere