APERITIVE SI SALATE

SALATA DE COD CU MAIONEZA (TRESKA V MAJONÉZE)



     Salata de cod cu maioneza (treska v majonéze) este o mancare traditionala slovaca. Se prepara din file de cod, legume, otet si maioneza. Istoria acestei salate a inceput sa se scrie in 1940 cind doi comercianti au infiintat o firma care importa peste si aveau o fabrica de otet specializata pe prelucrarea legumelor. Aparitia salatei de cod cu maioneza este legata de reducerea comercializarii de peste in Slovacia in anii '50, de costurile ridicate ale materiilor prime importate. Prin urmare firma Ryba a incercat sa creeze o salata gustoasa folosind cod si maioneza. Reteta originala a salatei a fost inventata de bucatarul si cofetarul din Bratislava, Július Boško, la vremea respectiva angajat al companiei Ryba.
     Prin urmare, salata de cod cu maioneza este foarte populara in Slovacia si in general o consumam cu chifle proaspete la micul dejun sau la cina. Ideea de a incerca sa pregatesc acasa aceasta salata mi-a venit cind am zarit reteta intr-o carte de bucate. Ce a iesit vedeti mai jos!




     INGREDIENTE: 1 kg file de cod
                                5 boabe ienibahar
                                5 boabe piper negru
                                1 bucata de telina sau patrunjel
                                coaja si zeama de la 1/2 lamaie
                                4 morcovi fierti
                                5 castraveti murati
                                1 ceapa mare
                                maioneza dupa gust
                                sare, otet
                                piper negru macinat


     Fileul de cod il fierbem impreuna cu boabele de piper negru, ienibahar si telina sau patrunjelul. Adaugam zeama si coaja de lamaie.


     Separat punem la fiert morcovii in apa cu sare.


      Cind pestele este fiert, il scoatem pe o farfurie si il lasam sa se raceasca.


     Intr-un castron punem codul, morcovii fierti, castravetii murati taiati felii, ceapa curatata si maruntita.


     Cu ajutorul mixerului vertical am pasat pestele si legumele. Nu trebuie pasat foarte fin, trebuie sa se simta totusi bucatelele de legume si de peste.


     Adaugam maioneza si otet dupa gust, potrivim de sare si piper. Dam salata la rece pana a doua zi cind o servim cu chifle proaspete.






     Sa aveti pofta!
     Nico


Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.