Iudasele (Judáše) se pregatesc in Slovacia in preajma Pastelui si sunt mici produse de patiserie din aluat dulce dospit. Forma lor aminteste de fringhia cu care s-a spinzurat Iuda dupa ce l-a tradat pe Isus. Iudasele sunt simbolul fertilităţii, abundenţei şi trebuie să se mănânce la micul dejun in Joia verde. Cine mananca la micul dejun iudase cu miere in Joia verde isi intareste sanatatea.
Sper sa va placa reteta mea si sa o incercati.
INGREDIENTE: 500 g faina
100 g zahar pudra
40 g drojdie
250 ml lapte
100 g unt
3 galbenusuri
1 lingura rom
1 lingurita coaja rasa de lamaie
2 lingurite zahar vanilat
1 ou pentru uns
Dintr-o lingura de faina, o lingurita de zahar, drojdie si jumatate din cantitatea de lapte pregatim maiaua. Untul moale, restul de zahar si galbenusurile le frecam spuma. Adaugam faina, zaharul vanilat, un praf de sare, maiaua, laptele ramas, romul, coaja rasa de lamaie si lucram un aluat moale si neted. Aluatul il lasam sa se dospeasca pentru 45 minute.
Dupa dospire impartim aluatul in parti egale de aproximativ 80 g fiecare.
Luam fiecare biluta de aluat, o rulam intre blatul de lucru si podul palmelor pana obtinem un rulou lung si subtire de aproximativ 30 cm. Fiecare rulou se strange in forma de melc. Partea de final a ruloului se preseaza cu palma si se introduce sub melcisor.
Asezam melcisorii in tava tapetata cu hartie de copt si ii lasam la dospit 15-20 minute. Inainte de a-i baga in cuptor ii ungem cu ou batut.
Coacem iudasele in cuptorul incins la 200°C pana devin aurii.
Le servim proaspete unse cu miere. Ulterior, pot fi incalzite in cuptorul cu microunde si consumate cu miere.
Sa aveti pofta prieteni!
Nico
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu