Tot in categoria retetelor pregatite in perioada Sarbatorilor de Iarna intra si aceste Sarmale. Au fost fotografiate si mancate de mult cu prietenii mei slovaci. Pentru voi nu este nimic nou, dar pentru mine a fost o provocare sa fac sarmale aici si sa aiba si acelasi gust ca si acasa.
Am mai incercat asta acum trei ani cred si au avut un gust oribil. Le-a mancat numai sotul caruia i-au placut, dar oricum el nu stie foarte bine cum sunt sarmalele adevarate si nu le distinge pe cele "false". De data aceasta mi-au reusit, o singura problema am avut. Pe linga faptul ca varza acra murata intreaga gasesc numai in perioada Craciunului, a fost asa de tare ca ma gindeam ca nu o sa pot sa le infasor. De infasurat cu chiu cu vai le-am infusurat, de desfacut nu s-au desfacut si de mancat le-am mancat. Sarmalele acestea mi-au dat incredere sa mai incerc si alta data. Sincer, cateodata mi se pare ca varza murata nu are acelasi gust ca si acasa, ca, carnea tocata are alt gust, vinetele la fel, rosiile idem, ce mai: acasa este acasa.
INGREDIENTE: 1 varza intreaga murata
1,200 kg carne tocata de porc
250 ml bulion sau o conserva de rosii taiate bucatele
1 cescuta orez
5 cepe care cantarite aveau 400 gr
condimente pentru sarmale (o sa va scriu proportiile cu care le-am obtinut)
6 foi de dafin
1 ou
Pregatim foile de varza. Desfacem usor cate una si o taiem in doua pe nervura principala. Cind le-am infasurat le-am mai taiat cate putin din capetele laterale. Asta pentru ca am avut o varza tare ca scoarta de copac. Le asezam intr-un castron, iar bucatile mici de varza care ne raman le tocam marunt si le vom aseza pe fundul oalei in care facem sarmalele. De aceasta data am ales sa le fac in vasul meu roman.
Ceapa o taiem cubulete si o punem la prajit in putin ulei incins. Dupa ce s-a rumenit usor adaugam bulionul sau sucul de rosii si innabusim inca cateva minute.
Carnea o punem intr-un castron incapator si adaugam pe rand ceapa calita, oul, orezul pe care in prealabil l-am pus la inmuiat, condimentele pentru sarmale si sare dupa gust. Condimentele pentru sarmale le-am obtinut amestecand: 1 lingurita piper, 1 lingurita patrunjel uscat macinat, 1/2 lingurita coriandru, 1/2 lingurita cimbru, 1/2 lingurita ghimbir macinat si 1 lingurita boia de ardei dulce (sladka paprika). Am amestecat totul si am pus cam trei sferturi din ce am obtinut. Ce mi-a ramas am pus intr-un borcan si am inchis ermetic. Am fost foarte multumita de gust. Pot sa spun ca au avut acelasi gust ca ale mamei.
Amestecam bine si astfel umplutura noastra pentru sarmale este gata.
Incepem sa le infauram, procedand astfel: punem in centrul fiecarei bucati de varza carne tocata, rulam foaia iar capetele le introducem inauntru cu degetul aratator. Pe masura ce le-am infasurat le-am asezat direct in vasul roman pe fundul caruia am pus din varza tocata marunt. Printre randurile de sarmale asezam foi de dafin si bucati de slanina afumata daca dorim.
Sa nu va speriati de marimea lor, dar chiar nu am avut cum sa le fac mai mici.
Cind am terminat de asezat sarmalele le acoperim cu foi de varza murata, turnam 2 cani de apa, acoperim cu capacul si dam la cuptor la 200°C pana sunt carnea si orezul fierte.
Eu le-am incercat si cind au fost gata am inchis focul.
Le servim fierbinti cu mamaliguta calda si cu ardei iute. Eu am pus mamaliga in formele de muffins, cand s-a racit am rasturnat si apoi le-am pus pe gratar. A fost pur si simplu delicios si ce a fost mai important am obtinut: mirosea in casa a sarmale romanesti si a Romania.
Ramaneti cu bine,
Nico
PS: Scuzati calitatea fotografiei!!!
0 comentarii :
Trimiteți un comentariu