Inca de cand am venit prima data in Slovacia, mi-a placut si m-a fascinat aspectul si gustul acestei prajituri: MARLENKA. Moale si pufoasa si pur si simplu se topeste in gura. Absolut minunata!
Timpul zboara, apar si primele mele experiente culinare. In tot acest timp care a trecut nu m-am incumetat sa fac aceasta prajitura. Vineri, tot cautand ce prajitura sa fac in weekend...m-am oprit la celebra MARLENKA. In Slovacia este celebra, am vazut ca se gaseste si pe cateva saituri de la noi, dar presupun ca nu toti stim cind si unde a fost conceputa MARLENKA. Pentru a va oferi informatii exacte si corecte am studiat pagina de internet a celor care o produc si iata ce am descoperit:
"In anul 1704 armeanul Georgius Deodatus Damascenus a deschis prima cafenea din Praga, cafenea care purta numele "U Zlatého hada" in traducere "La Sarpele de Aur". 300 de ani mai tarziu, in anul 2003, armeanul Gevorg Avetisyan infiinteaza impreuna cu sora sa firma MIKO International s.r.o care produce prajitura cu miere Marlenka, prajitura produsa dupa o reteta veche de familie.
In anul 1995 acesta a venit impreuna cu familia sa din Armenia si s-a stabilit in Cehia la poalele muntilor Beskyd, in orasul Frýdek-Místek. El i-a cerut lui Dumnezeu sa ii arate calea ce o are de urmat pentru a-si putea hrani familia si promite sa restaureze crucea biserii Sf. Jošta din Frýdek. Nu la mult timp se intampla miracolul: isi aminteste de reteta veche de familie a prajiturii cu miere preferate si impreuna cu sora sa incepe sa o coaca. In scurt timp devine cunoscut si incepe sa o livreze in cafenelele si cofetariile din imprejurimi. Creste in popularitate si astfel prajitura primeste numele de MARLENKA dupa numele mamei si al ficei proprietarului. Cererea de prajituri Marlenka creste si numai pot face fata cu producerea ei in gospodarie, fapt pentru care in anul 2003 infiinteaza firma mai sus mentionata, firma care avea un singur angajat. In anul 2008 compania ajunge la 200 de angajati odata cu constructia noii hale de productie. In producerea prajiturii folosesc numai ingrediente de calitate, atent selectionate. Prajitura nu conține conservanți sau coloranți chimici și este singurul produs din Cehia care este inscriptionat ca fiind produs natural. In prezent productia s-a diversificat, pe linga MARLENKA clasica cu miere, se produce si MARLENKA cu cacao. Toate produsele firmei le gasiti AICI. Intre timp, sper ca v-ati dat seama....crucea bisericii din Frýdek a fost restaurata si este aurita."
Aceasta este povestea de succes a unui armean in Cehia. Revenind la reteta facuta de mine, aceasta este luata de pe internet. Este putin de lucru la ea, dar rezultatul depaseste asteptarile.
INGREDIENTE: Pentru foi: 150 g margarina
3 linguri de miere de albine
2 oua
230 g zahar pudra
550-600 g faina Dobrogea
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingura otet
Crema: 1 cutie de lapte condensat
250 g unt
600 ml lapte
2 linguri de coniac
2 plicuri de budinca de vanilie
4 linguri de zahar
ciocolata pentru ornat
nuci macinate
Inainte de a incepe orice alta operatiune ce tine de prepararea acestei prajituri, trebuie sa punem la fiert intr-o oala cu apa conserva de lapte condensat. O vom fierbe timp de 2 ore si o lasam la racit in oala in care a fiert. De preferat ar fi sa facem acest lucru inainte cu o zi, sau macar in dimineata zilei in care vrem sa preparam prajitura.
Prepararea foilor: Intr-o cratita punem margarina, mierea si zaharul pudra. Dam cratita pe aragaz la foc mic si amestecam pana se topesc ingredientele. Atentie, nu trebuie sa fiarba! Adaugam ouale, bicarbonatul stins cu otet si amestecam continuu. Lasam sa fiarba pana devine ca o spuma si fierbem pana se caramelizeaza din zahar si compozitia devine aramie. In acest moment luam oala de pe foc si lasam sa se raceasca 5-10 minute. Incepem sa adaugam faina si amestecam energic. Daca vi se pare ca aluatul este foarte tare nu puneti toata faina. Aluatul obtinut TREBUIE lucrat (intins) imediat, in caz contrar odata cu racirea acestuia este foarte greu sa il intindem; se va rupe si crapa.
Impartim aluatul obtinut in 5 parti egale si il intindem de dimensiunea tavii pe fundul careia vrem sa coacem foile. Tava folosita de mine a avut dimensiunea de 35x25 cm. Intindem toate foile pe hartie de copt si le coacem pe fiecare pentru 5 minute in cuptorul incins la 180°C.
Prepararea cremei: Pregatim budinca de vanilie folosind cantitatea de lapte specificata, plicurile de budinca si zaharul. Cind se ingroasa si incepe sa fiarba budinca, o luam de pe foc si continuam sa amestecam pana se raceste. Amestecam pentru a nu se forma crusta la suprafata cremei. Adaugam laptele caramelizat din conserva, coniacul si mixam. Incorporam untul moale si mixam cat sa obtinem o crema pufoasa si neteda.
Asamblarea prajiturii: Intr-o tava asezam prima foaie. Turnam 1/5 din cantitatea de crema si o intindem cu atentie pe toata suprafata prajiturii. Asezam urmatoarea foaie si tot asa pana punem ultima foaie a prajiturii, foaie peste care intindem cantitatea de crema ramasa. Presaram peste stratul de crema nuci macinate. In reteta originala era indicat sa amestecam nucile cu marginile decupate de la foi, margini macinate sau maruntite. La mine nu a fost cazul; am intins foile de dimensiuni aproximativ egale si nu a fost nevoie sa mai tai din ele.
Decoram prajitura cu ciocolata topita, in fire mici pe diagonala.
Taiem prajitura a doua zi, dupa ce se inmoaie, in patrate mari. Fiecare patrat il taiem pe diagonala si obtinem astfel forma triunghiulara ce defineste aceasta prajitura. Nu ne mai ramane decat sa servim.
Sa aveti pofta,
Nico
buna!!! lapte condensat dulce trebuie ? multumesc
RăspundețiȘtergereBuna seara! Da, laptele condensat pe care l-am folosit este deja indulcit. Celelalte tipuri de lapte condensat care se gasesc la noi sunt neindulcite si se folosesc la cafea, cele care se folosesc la prajituri sunt indulcite deja. In urma fierberii conservii de lapte condensat se caramelizeaza putin de la zaharul continut si rezulta ceva asemanator dulcetii de lapte sau dulce de leche. Sa aveti spor, Nico.
ȘtergereBuna ziua. La fierbere, nu trebuie sa gaurim capacul ? Nu se creeaza presiune prea mare daca este ermetic inchisa conserva ? Multumesc. Cristina Iancu
ȘtergereBuna ziua. Nu trebuie gaurit capacul. Daca l-am gauri in acest caz continutul conservei se va varsa in oala cu apa. In Slovacia aceasta metoda de fierbere a conservei de lapte condensat se utilizeaza la multe alte creme si prajituri, in concluzie am fiert de foarte multe ori conserve de lapte condensat si nu se intampla absolut nimic. O zi frumoasa va doresc, Nicoleta
ȘtergereInca o completare, in cazul in care nu s-a inteles. Conserva de lapte condensat trebuie acoperita total de apa in timpul fierberii. Ca si cum am fierbe oua de exemplu. :)
ȘtergereWaw Nico...iar imi dai de lucru !!!
RăspundețiȘtergereDar la o asemenea bunatate nu am cum sa renunt ....
Conserva cu lapte condensat se fierbe asa cum bine ai spus si tu, FARA sa se gaureasca si sa fie acoperita cu apa. Va capata un gust minunat caramelul....
Te tzuc cu drag Nico !
Da Sidy, ai inteles bine, nu se gaureste, se umple oala cu apa si se fierbe. Se lasa acolo la racit in liniste, cind este racita complet o putem folosi. Este super buna prajitura, destul de pretentioasa, dar super, super buna.
ȘtergereSpor si rabdare la preparat, Nico
Şi dacă ne facem propriul lapte condensat, după reţeta aceasta http://www.lauraadamache.ro/2009/02/lapte-condensat.html, care ar fi cantitatea necesară şi cum ar trebui procedat. Mulţumesc.
RăspundețiȘtergereBuna ziua. Laptele condensat din reteta Laurei, din cate vad, ca si consistenta este mult mai subtire decat laptele condensat care se vinde la noi. In acest caz ar fi compromisa crema. De aceea, va recomand sa fierbeti mult mai mult laptele. Vad ca Laura precizeaza ca si timp de fierbere de cand da in primul clocot inca 10 minute. Eu va recomand sa il fierbeti la foc mic, cel putin 2 ore, asa cum se fierbe si cutia din comert. In acest timp, zaharul continut se va carameliza usor si laptele va fi aramiu. Acum, eu numai va dau sfaturi, nu am incercat, dar cred ca cel mai bine o sa va dati dvs sigur seama cam cat mai trebuie fiert. Laptele condensat trebuie sa fie gros, cu gust de caramel, aramiu si curge foarte greu. Daca va pot ajuta altfel, sunt dispusa sa va trimit eu lapte condensat daca si dvs sunteti dispus sa platiti contravalorea lui si transportul. Cum doriti, vreau numai sa va ajut. O zi frumoasa, Nico
Ștergerece folosim de fapt bicarbonat de sodiu sau amoniac??
RăspundețiȘtergereBuna seara. Imi cer scuze, am notat gresit. Se foloseste bicarbonat de sodiu. Nu stiu ce am avut cu amoniacul de l-am pomenit ulterior. Va multumesc ca m-ati atentionat. Toate cele bune!
ȘtergereBuna seara, de unde pot sa cumpar in Romania conserve de lapte condensat, eu sunt nascuta in Republica Moldova, acolo in orice magazin gasesti aceste conserve, dar in Romania nu am gasit. Va multumesc
RăspundețiȘtergereBuna ziua. Am inteles ca in Romania lapte condensat pentru prajituri gasiti la Auchan in zona cu cafea.......eu nu locuiesc in Romania :) Toate cele bune, Nico
ȘtergereBuna ziua, cate portii ies din aceasta cantitate? Cochetez cu ideea de a face prajitura asta pentru o petrecere mai mare ca imi place foarte mult. O zi frumoasa!
RăspundețiȘtergereBuna ziua! Din aceasta cantitate iese o prajitura pentru o tava de marimea 35x25 cm. Cate bucati ies? Sincer, nu imi amintesc cate bucati au fost dupa ce am taiat-o, dar cred ca dvs le puteti taia in bucatele mai mici sau mari, ideea este sa va hotarati cate tavi doriti sa faceti. Eu personal as tine cont de marimea tavii si nu a nr de bucati...acesta ar putea fi ajustat asa acum am precizat mai devreme. Toate cele bune, Nico
ȘtergereCâte grame are laptele condensat ?
RăspundețiȘtergereExcelenta prajitura, dar, fara suparare, nu e Marlenka. Nu are ce cauta in ea atata crema, si mai ales de acest fel. Eu nu mananc des prajituri, iar de facut imi place si mai putin sa le fac, si am fost foarte dezamagit cand am terminat-o, pentru ca, indiferent cat e de super, totusi, nu e Marlenka. Eu cand lucrez o reteta noua, lucrez intotdeauna cu reteta in fata, si fac exact ce scrie, nu ma mai gandesc la nimic altceva. Ca urmare, la sfarsit m-am trezit cu cognacul nefolosit. Eu stiu ca se adauga in crema, sunt bucatar, dar dupa cum spuneam, fac exact cum scrie, fara sa ma mai gandesc la altceva, dar altii nu stiu deloc. Facand haz de necaz, mi-am spus ca, la sfarsit, cand vezi ca a iesit altceva, il bei de suparare. Pe de alta parte, daca tot nu e Marlenka, poti sa il inlocuiesti cu Amaretto, o sa obtii un gust superb si mult mai rafinat.
RăspundețiȘtergereOricum, chiar si fara cognac, prajitura e superba si mi-am propus sa iti incerc si alte retete.
Succes!
Va multumesc frumos pentru comentariu. Imi cer scuze daca am gresit cu ceva, sa fiu sincera comentariul dvs m-a amuzat si m-a bucurat chiar daca sunt si critici la adresa mea. Intre noi fie vorba, eu m-am regasit oarecum in tot ceea ce mi-ati scris. Adica, si eu lucrez numai dupa reteta pe care m-am hotarat sa o fac, nu ma abat de la reteta, si la sfarsit sunt fericita sau dezamagita. Am inteles ca nu am notat adaugarea coniacului in crema prajiturii, este posibil deoarece ingredientele le-am tradus din reteta pe care am urmat-o, ulterior traducerea nu o mai pot urmarii deoarece nu ar avea sens in limba romana, ma refer la traducerea mot-a-mot. De aceea se mai intampla ca in pasii notati sa omit, fara vointa si intentia mea anumite aspecte. Promit sa refac si eu aceasta reteta, in general asa fac cand vreau sa ma verific daca am notat corect reteta. Sunt de acord ca aceasta Marlenka nu este identica cu Marlenka vanduta de firma ceha, este normal si nu are cum sa fie asa. De aceea, cel putin la noi este destul de scumpa, dar pe tot atat de delicioasa. O ador! O sa mai incerc si alte variante de pe net in cautarea unei retete cat mai aproape de original, cum timpul imi va permite. Sa ne auzim cu bine, Nicoleta
ȘtergereBuna ziua,
RăspundețiȘtergereAm o singura nelamurire: ce cauta plicurile de budinca in aceasta reteta? Sau in orice reteta? Asa este si reteta originala? Cu prafuri? Ca am citit ca este 100% din ingrediente naturale ...
Dupa parerea mea, budinca din plic nu are ce cauta intr-o reteta care se pretinde a fi "prajitura facuta in casa".
Buna ziua,
ȘtergereAsa este reteta......cu prafuri. Daca nu va este pe plac nu ma deranjeaza, dar atata timp cat comentariul apare semnat "anonim" o sa il tratez ca atare si ma opresc aici. Toate cele bune!
Buna! Pentru Marlenka cu cacao aveti o reteta? Multumesc😊
RăspundețiȘtergereEu prepar acasa laptele condensat. In cazul acesta cum sa il fac sa devina aramiu?
RăspundețiȘtergereLaptele condensat devine aramiu pe masura ce zaharul din lapte se caramelizeaza. Personal nu am pregatit niciodata lapte condesat acasa, sper sa va iasa si laptele si prajitura. Succes si sa ne auzim cu bine, Nico
ȘtergereMultumesc pentru reteta, aduce foarte mult cu gustul prajiturii originale. Am cautat mult timp o reteta asemanatoare, dar am avut parte numai de esecuri.
RăspundețiȘtergereFelicitari!
Ma bucur sa aud ca v-a placut prajitura. Sa ne auzim cu bine! Nico
ȘtergereMultumsc pentru reteta.A iesit excelenta prajitura si cu siguranta voi mai face.
RăspundețiȘtergereSa ai o zi faina !