SPECIFIC SLOVACIEI

TRADITII DE PASTE LA SLOVACI

                      

     Bine v-am regasit!

     La noi astazi Pastele este deja pe sfarsite si cum am putin timp liber m-am gandit sa vin cu ceva noutati. Avand in vedere ca pana nu demult nici eu nu stiam foarte multe despre traditiile de Paste ale slovacilor, am decis sa va imbogatesc cultura generala cu informatii noi. Binenteles pentru cei care sunt dispusi sa asculte si sa citeasca.
     M-ar bucura tare mult daca persoane care sarbatoresc Pastele in alte religii isi gasesc timp sa scrie un mic comentariu despre aceste traditii la acest articol. Sa fim si noi, ceilalti, mai luminati pe zi ce trece.




     1. Pastele sau Noaptea mare (Veľká noc)

     Pastele impreuna cu Craciunul sunt sarbatorile crestine cele mai insemnate. Pastele este legat de amintirea patimilor si invierea lui Isus Hristos. Pastele se presupune ca a fost sarbatorit inca din perioada pre-crestina cind paganii salutau primavara prin inceperea lucrarilor agricole.
     Pentru Sarbatorile de Paste crestinii pregatesc postul de 40 de zile care in acest an a inceput in Miercurea Cenusii (Popolcová streda), respectiv in data de 22.2.2012.
    
     2. Duminica Floriilor (Kvetná nedeľa)

     Cu Duminica Floriilor incepe Saptamana Sfanta care se incheie cu Pastele. Duminica Floriilor reaminteşte de calatoria lui Isus la Ierusalim.
     Numele este derivat de la florile cu care bisericile sunt impodobite la aceasta sarbatoare si care amintesc de ramurile de palmier cu care oamenii l-au salutat pe Isus. Mai târziu pentru decorat au inceput sa se utilizeze ramurile de maslin sau de salcie.

    
     3. Miercurea urata (Škaredá streda)

     Miercurea urata din Săptămâna Sfântă si-a primit numele său, deoarece în această zi s-au curatat coşurile.
     Oamenii nu trebuie sa se încrunte, deoarece se vor încrunta toate miercurile din anul următor.
     In aceasta zi se coc iudase (judášky) care ar trebui sa se serveasca la micul dejun in Joia Verde (Zelený štvrtok).


    

     4. Joia verde (Zelený štvrtok)

     In Joia verde conform traditiei la micul dejun se servesc iudase care au fost unse cu miere pentru ca individului sa i se  intareasca sanatatea. Apoi, intreaga zi trebuie sa se consume alimente verzi: spanac, mazare, etc pentru a fi omul tot anul sanatos.
     Se spune ca daca joia verde este „alba“ va fi o vara calduroasa.
    

    

     5. Vinerea Mare (Veľký piatok)


     Vinerea Mare este reamintirea rastignirii lui Isus. Aceasta zi este asociata de superstitiosi cu puteri magice. Nu ar trebui sa se imprumute nimic, sa se lucreze solul sau sa se spele hainele.
     Se spune ca daca in Vinerea Mare va ploua putem sa speram la o recolta bogata.
    

    
     6. Sambata alba (Biela sobota)

     In Sambata alba se incheie Postul Pastelui, se coc berbecutii specifici pastelui, mazanec (un fel de chifla coapta din aluat dulce dospit cu stafide si presarata cu migdale), se impletesc korbače  (bici din nuiele) si se vopsesc ouale de pasti.
     Denumirea ei ar putea veni de la curatenia mare care se face in aceasta zi.



    


     7. Duminica Pastelui (Veľkonočná nedeľa)

     In Duminica Pastelui sau Duminica Alba oamenii isi amintesc de invierea lui Isus. In aceasta zi crestinii merg la biserica pentru a sfanti bucatele lor.



    
     8. Lunea Pastelui (Veľkonočný pondelok)

     Lunea Pastelui este asociata cu multe obiceiuri. În această zi în lumea creştină se sărbătoreşte învierea lui Isus sau se sărbătoreşte sosirea primăverii.


     9. Bici din nuiele (Korbáč)

     Biciul de nuiele este folosit in Lunea Pastelui de catre barbat „ sa bata” femeile care raman apoi pentru tot anul sanatoase, frumoase, fertile si pline de enrgie.
     Fiecare femeie trebuie sa prinda biciului de nuiele cu care a fost „batuta” o panglica colorata. In acelasi scop, in unele regiuni in locul „batutului” cu biciul de nuiele se uda femeile cu apa. Sau se gasesc imbinate cele doua obiceiuri.

     10. Ouale de Paşti (Veľkonočné vajíčka)

     Pentru ouale de Paste sunt mai multe legende. Una spune ca un fermier a mers la piata cu oua si pe drum l-a intalnit pe Isus care isi cara crucea. O bucata de drum el l-a ajutat cu caratul crucii si cind a ajuns la piata a constatat ca ouale sunt frumos decorate si le-a vandut bine. De aici oamenii decoreaza ouale.
     Oul este deasemenea simbolul primaverii si vietii noi pentru ca in sine contine germeni de viata noua.



     11.Berbecutul (Baranček)


     Berbecutul simbolizeaza mantuire pentru ca dupa credinta crestina Isus a fost berbecul care s-a sacrificat pentru a salva lumea. Berbecutul copt traditional se decoreaza cu o panglica colorata ca sa nu se piarda pe masa de Paste.


    

     12. Mazanec – Este o chifla
(bucata) de aluat  dulce dospit care traditional se coace in Sambata alba. Pentru slugi se cocea "mazanecul" din aluat simplu; pentru musafiri a fost imbogatit cu stafide si migdale. Înainte de coacere se face pe partea de sus a chiflei o cruce cu cutitul.

    

     13. Iudasele (Judášky)

     Iudasele sunt mici produse de patiserie din aluat dulce dospit. Forma lor aminteste de fringhia cu care s-a spinzurat Iuda dupa ce l-a tradat pe Isus. Iudasele sunt  simbolul fertilităţii, abundenţei  şi trebuie să se mănânce la  micul dejun in Joia verde. Cine mananca la micul dejun iudase cu miere in Joia verde isi intareste sanatatea.


     !!!Fotografiile si textele sunt preluate de pe Dr.Oetker.

     Sa aveti un Paste plin de lumina si bucurii!
     Nico

Nicoleta Grófová

4 comentarii :

  1. Frumoase traditii! Vad ca era un obicei ca barbatul sa-si biciuiasca femeia, dar nu credeam ca pentru a ramane "sanatoase, frumoase, fertile si pline de energie"...hi,hi...au intervenit alte motive intre timp ;-)
    Imi place tare mult iepurasul cu capsuni, cred ca o sa-l fac si eu. Am si o reteta Sfoara lui Iuda, sau "iudasele" vad ca se numesc aici-dar poza nu corespunde cu preparatul- si in fiecare an tot zic ca o fac de Paste, poate reusesc saptamana aceasta.Iti multumesc pentru frumosul articol, pe mine chiar m-ai luminat :*

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce e cel mai interesant e ca traditiile acestea sunt respectate cu strictete. Mesele sunt respecate. Mi-a placut foarte mult "Joia Verde"

    RăspundețiȘtergere
  3. Liana, ma bucur daca ai gasit articolul interesant. Aceste traditii aici sunt respectate si asa m-am bucurat cind am gasit acest articol pentru ca pe mine nu are cine sa ma invete despre ele. Sotul, barbat, nu prea le are cu astea si soacra se odihneste in lumea celor drepti.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, sunt respectate traditiile. Mai mult decat la noi, cel putin in zona mea Alexandria.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.