CARNE SI MANCARURI CU CARNE

GULAS DE VITA (HOVÄDZÍ GULÁŠ)



     Pentru ca astazi am aflat si marele castigator in cadrul concursului Delimano, castigator in persoana Lianei Toma pe care o felicitam inca o data, eu zic sa mergem mai departe si sa "aducem la zi" retetele ce au fost postate pe Delimano.
     Mai intai cate ceva despre acest concurs. Personal, ma bucur ca s-a terminat concursul; mai aveam putin si ma lasa sotul. Nu tu calcat, spalat in weekend; nefericitii aveau noroc ca le faceam de mancare. Altceva, nimic, nimic. Acum respir usurata si sunt tare fericita ca ma duc la Roma cu sotul meu si nu in Toscana. Si ca sa va spun un secret, avand in vedere ca toti credeti ca imi doream cursul ala, ei bine, nu. In primul rand am un handicap atat de mare, ca o sa va minunati: nu stiu engleza, si pentru curs trebuia sa intelegi engleza, deci, ma credeti ca nu imi doream acest curs? Poate ca da acum. De fapt nici excursia nu mi-o doream, tot ce imi doream au fost oalele Delimano. Daca soarta mi-a jucat feste si m-a adus aici, acum ma bucur, dar eu initial nu am plecat la drum cu acest tel. In general imi plac provocarile, imi place sa ma zbat si sa muncesc pentru a castiga ceva, material sau nu, dar de aceasta data nu avusesem asta in plan. Si ca sa ne cunoastem mai bine, ei bine, iubesc planurile. Le fac si le respect. Fara ele viata mea nu ar avea sens. Zi de zi am un plan, ceva imi propun si trebuie sa fac. Nu imi place sa ma schimb dupa cum bate vantul, chiar daca sunt si foarte impulsiva. Impulsiva in sensul ca ma incred in instinct si mi-l urmez. De aceea uneori mai schimb si cate un plan, doua. Sa inchei, vorbesc mult si nu prea imi place sa vorbesc despre mine, imi place anonimatul si imi place sa ii observ pe ceilalti, dar de la oboseala mi se trage. Si cu asta punct.




     Deci, o reteta ce vroia sa participe la provocarea din prima saptamana a etapei 4 a fost si acest gulas. L-am facut intr-o zi de duminica si a fost grozav la pranz, de fapt mai mult la cina. Avand in vedere ca are si film, poate intelegeti de ce la cina. Cu scuzele de rigoare fata de familia mea, iata reteta.

     INGREDIENTE: 600gr carne de vita
                               3 cepe potrivite
                               3 linguri grasime sau ulei
                               2-3 catei de usturoi

                               sare dupa gust
                               2 lingurite boia de ardei dulce - paprika
                               1 lingurita chimen seminte
                               1 lingurita maghiran
                               2 linguri faina

     Intr-o cratita punem grasimea (am folosit grasime de gasca) si cind s-a incins adaugam ceapa pe care o calim cateva minute. Se adauga carnea de vita taiata cubulete si amestecam continuu pina cind se evapora tot sucul lasat de carne.
      Luam cratita de pe foc si punem si boiaua de ardei dulce, amestecam si imediat adaugam apa fierbinte, aproximativ 500 ml. Revenim cu cratita pe foc, adaugam chimenul, sare dupa gust si lasam sa fiarba la foc mic pina se evapora toata apa.




Dupa ce apa s-a evaporat adaugam faina si prajim putin. Vom adauga apa fierbinte si amestecam. In functie de cum preferam sosul, mai gros sau mai subtire vom mai adauga sau nu apa. Adaugam si usturoiul zdrobit, maghiranul si sare daca mai este nevoie. Vom lasa sa fiarba maxim 20 minute si gulasul este gata.
      Daca doriti puteti adauga si putin patrunjel verde tocat marunt.


     Vom servi gulasul cu „knedla fierbinte“ care este o paine speciala pregatita la aburi sau fiarta in apa cu sare.
     Pentru mai multa inspiratie aveti filmuletul.


     Pofta buna,
     Nico


Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.