Se apropie Sarbatorile de Iarna si de aceea mi-am propus sa pregatesc treptat dintre retetele care in Slovacia se fac frecvent in aceasta perioada. Fiecare familie are datinile si traditiile ei si fiecare gospodina prepara dulciurile si prajiturile care plac cel mai mult membrilor familiei ei. Aceste bomboane le-am pregatit prima data, eram sigura ca vor fi foarte bune si chiar asa au fost. Am folosit in realizarea lor cafea proaspat macinata Tchibo - cafeaua mea preferata. Au rezultat niste bomboane foarte gustoase si aromate.
INGREDIENTE: 500 g praf de budinca de ciocolata
250 g unt
250 g zahar pudra
4 lingurite de cafea macinata
50 ml rom
40-50 ml apa sau lapte
100 g ciocolata pentru gatit
70 g grasime vegetala
Inainte de a incepe sa scriu despre cum se pregatesc aceste bomboane, as vrea sa va spun ca la noi se gasesc cutii cu praf de budinca de ciocolata si vanilie in gramaj de 250 g. Sunt pachete mega, speciale pentru familiile cu copii. Avand in vedere ca in Romania nu am gasit pe internet astfel de pachete ...cred ca singura alternativa sunt plicurile cu praf de budinca de 50 g.
Legat de rom, am mai scris, nu folosim esenta de rom, ci rom bautura alcolica.
Intr-un castron punem praful de budinca de ciocolata, zaharul pudra, cafeaua macinata (sa nu folositi cafea solubila), untul moale la temperatura camerei, romul si jumatate din cantitatea de apa.
Framantam cu mana ingrediente pana cind se transforma intr-o masa omogena si care nu se faramiteaza. De aceea, daca este nevoie mai adaugati apa, cea ramasa sau chiar mai multa. Masa obtinuta trebuie sa se modeleze usor.
Din masa obtinuta rupem bucatele mici pe care le modelam intre palme sub forma de sfera. Sfera o apasam usor intre palme astfel incat sa obtinem un cilindru. Pe acesta il punem in causul palmei si cu cea de a doua mana, cu ajutorul unei linguri de lemn apasam usor pe toata lungimea cilindrului obtinut. Asa m-am grabit, ca pur si simplu am uitat sa fotografiez si acest pas. Nu este greu, poate din fotografia de mai jos se intelege mai bine.
La apasare se crapa usor, dar forma de bob de cafea se obtine, si pana la urma nu toate boabele de cafea sunt identice si perfecte.
Ciocolata de menaj o topim pe foc mic cu grasimea vegetala. Amestecam pana la omogenizare si cind ciocolata nu este foarte fierbinte, cu ajutorul unei pensule putem imbraca "boabele de cafea" in ciocolata. Fiind mai practica, am luat fiecare "bob de cafea" si l-am scufundat in ciocolata topita. Apoi le-am asezat pe hartie de copt, de ceea au la baza un piciorus de ciocolata. Recomand a fi asezate pe un gratar pentru a se scurge surplusul de ciocolata. Le dam la rece si cind ciocolata s-a intarit, le luam cu grija si le asezam in cosulete de hartie. Le pastram in cutii, in frigider sau afara daca este destul de racoare.
Sunt foarte gustoase, m-as bucura daca nu va lasati inselati de fotografiile pe care in ultimul timp le fac in graba si la ore tarzii din noapte.
Sa aveti o seara frumoasa si sarbatori minunate,
Nico
Cat de bine arata!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos draga mea, sunt absolut delicioase. Numai bine, Nico
Ștergerefursecurile nu se dau la cuptor?
RăspundețiȘtergereBuna, daca va referiti la aceste bomboane boabe de cafea, nu, acestea nu se dau la cuptor. Daca comentariul este adresat unei alte retete, cu drag va ofer sfaturile mele numai sa imi spuneti carei reteta ii este adresat comentariul. Sarbatori minunate alaturi de cei dragi, Nico
ȘtergereMultumesc mult pentru raspuns ...da la aceste bomboane de cafea ma refer. Sarbatori fericite! Camy.
RăspundețiȘtergere