PAINE SI ALUATURI

CORNURI CU MAC



     De multe ori ma apuca dorul de aluat, de framantat si de joaca cu el. Cu asemenea dor m-am apucat de aceste cornuri cu mac care trebuie sa va spun ca prima data nu mi-au reusit. Nu pentru ca nu ar fi reteta buna, ci pentru ca drojdia a fost de vina: nu au crescut si pace. Asa se face ca a doua zi am incercat din nou reteta; faptul ca aluatul nu a crescut m-a ambitionat si nu am avut pace pana ce nu le-am vazut grasute si frumoase la noi pe masa.
     Aceste cornuri se gasesc la noi sub denumirea de Makovka in Slovacia sau Sladký loupák in Cehia. Reteta o am din aceasta carte de bucate  a lui Roman Vaněk.

     INGREDIENTE: 450 ml lapte caldut
                               1 kg faina Dobrogea
                               120 g zahar pudra
                               100 g unt sau margarina
                               12 g sare
                               60 g drojdie proaspata
                               1 ou

                               2 oua pentru uns
                               3 linguri mac pentru presarat

     Vom prepara aluatul dupa reteta clasica; respectiv, intr-un castron punem faina, facem o gaura in mijlocul ei si adaugam laptele caldut, zaharul pudra, sarea, oul si untul sau margarina la temperatura camerei taiate cubulete. Drojdia o frecam cu o lingura de zahar si cind se inmoaie o adaugam in castronul cu faina. Framantam pana se absoarbe toata faina. Daca framantati cu mana va fi oarecum greoi, aluatul pare destul de vartos, dar veti vedea ca dupa ce il impartim in bucati si modelam cornurile acestea vor creste frumos si veti avea niste cornuri foarte pufoase, de invidiat.




     Odata aluatul framantat il acoperim cu un prosop de bucatarie si il lasam la dospit. Asa arata aluatul meu inainte si dupa ce s-a dospit.


     Intreaga masa de aluat va cantari aproximativ 1750 g. In reteta originala era precizat ca vom obtine un numar de 24 de cornuri, de aceea am impartit aluatul in 24 de bucati egale. Modalitatea de modelare si formare a cornurilor este cea din reteta VARAŽDINSKI KLIPIČI - reteta traditionala croata. Diferenta vine din faptul ca dupa ce am rulat aluatul obtinand cornul din reteta croata, mai departe rulam intre degete si presam usor aluatul astfel incat acesta sa se alungeasca si la final se mareste lungimea cornului. Acest lucru este necesar, deoarece aceste cornuri trebuiesc modelate mai lungute; cind le asezam in tava le asezam in forma de U intors. Va recomand ca partea unde se intretaie aluatul sa o asezati in tava in partea de jos, pe hartia de copt. Cind le coacem exista posibilitatea sa creasca si sa se desfaca, de aceea cel mai bine o ascundem putin sa nu avem probleme cu ea. Daca nu se intelege din explicatii, la solicitarile dvs. voi reveni cu amanunte.
     Cornurile le asezam in tava tapetata cu hartie cu copt si le lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.


     Dupa ce s-au dospit, le ungem cu ouale batute si le presaram cu mac din abundenta.


     Le coacem in cuptorul incins la 160°C pana se rumenesc. Nu va speriati, temperatura de copt este optima, aluatul trebuie copt pe indelete si la final se vor rumenii frumos fara sa mariti temperatura de copt.



     Vom obtine 4 tavi cu cornuri cu mac cum sunt cele din fotografii. Pe 6 dintre ele le-am bagat la congelator si le voi decongela ulterior pentru micul dejun.
     Le servim cu unt si gem langa o ceasca de lapte sau de ceai. Sunt absolut delicioase!



     Sa aveti pofta,
     Nico





Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.