ALTE DESERTURI

MUCENICI MOLDOVENESTI DE POST



     Bun gasit,

     "Va doresc din suflet sa aveti o primavara minunata, plina de bucurii si voie buna! Sa fiti fericite/ fericiti si sa va bucurati de clipe frumoase alaturi de familie."

     Reteta de mucenici pe care vreau sa v-o prezint este de post si am pregatit-o ieri. Sincera sa fiu, aveam impresia ca mucenicii de post sunt tari, au gust de paine si de aceea niciodata nu i-am incercat. Am descoperit ca m-am inselat, au fost extrem de pufosi, aromati si daca i-as fi mancat in alta parte sigur nu as fi crezut ca aluatul este fara oua si lapte. Am fost foarte placut surprinsa si totodata foarte multumita. Va recomand reteta, cu siguranta va veti bucura de succes in randul familiei si prietenilor.

     INGREDIENTE: Aluat:  500 g faina
                                          250 ml apa
                                          100 ml ulei
                                          30 g drojdie
                                          2 linguri zahar
                                          1 lingurita rasa sare
                                          1 plic zahar vanilat
                                          coaja rasa de la o lamaie

                               Sirop:  300 ml apa
                                          150 g zahar
                                          1 plic zahar vanilat
                                          1 lingura rom
                                          coaja rasa de la o lamaie

                                          miere pentru uns
                                          nuca macinata pentru presarat

     Pregatirea mucenicilor:  Intr-un castron punem faina. Facem o gaura in faina si adaugam apa, uleiul, coaja rasa de lamaie, sarea si zaharul vanilat.
     Drojdia o frecam cu cele doua linguri de zahar si o adaugam peste celelalte ingrediente.
     Framantam pana incorporam toate ingredientele si faina este absorbita. Aluatul obtinut este foarte neted si nu se lipeste de maini.


     Acoperim aluatul cu un prosop de bucatarie curat si lasam la dospit pana isi dubleaza volumul. Intreaga masa de aluat a cantarit 880 g si la final am impartit-o in 10 bucati egale. Din fiecare bucatica de aluat modelam cu palmele pe blatul de lucru un snur lung de aprox. 30 cm. Unim snurul de luat si se formeza un cerc pe care il rasucim o data si astfel obtinem mucenicii sub forma de cifra 8. Daca doriti puteti sa si impletiti aluatul, metoda care este foarte bine prezentata in cadrul retetei de Mucenici moldovenesti de dulce.




     Asezam mucenicii formati in tava tapetata cu hartie de copt. Avand in vedere ca am avut 10 mucenici ce nu puteam sa ii coc intr-o singura tava, am asezat in 2 tavi cate 5 mucenici.


     Mucenicii ii lasam din nou la dospit pana isi dubleaza volumul si inainte de ai baga la cuptor ii ungem cu o pensula cu apa. Ii coacem in cuptorul preincalzit la 180°C pana devin aurii.


     Pregatirea siropului:  Punem toate ingredientele intr-un ibric si fierbem la foc mic pana se topeste zaharul.


     Zaharul fiind topit, luam siropul de pe foc si lasam la racit. Cind siropul numai este foarte fierbinte, luam fiecare mucenic si il trecem prin sirop. In intoarcem de doua ori pe fiecare parte si ii scoatem pe o farfurie.


     Lasam mucenicii sa se odihneasca 10 minute si sa absoarba in totalitate siropul, dupa care ii ungem cu miere.


     Ii presaram cu nuca macinata si ii putem servi.


     Asa cum am precizat la inceputul acestei postari, mucenicii sunt extrem de buni, pufosi si parfumati.




      Si un buchetel de ghiocei de Bratislava .


     Sa aveti pofta si spor in toate,
     Nico



Nicoleta Grófová

1 comentarii :

Un produs Blogger.