Din carne tocată se fac mâncăruri tradiţionale care se găsesc aproape în bucătăria fiecărui popor. Carnea tocată pentru chiftele, cu condimente şi usturoi, oricine îi simte mirosul nu o poate refuza. Am putea spune că, carnea tocată este un ingredient pentru bucătarii cu imaginaţie. Chifteluţele suedeze sunt dovada. Nu conţin nici urmă de usturoi, şi cu toate acestea sunt celebre oriunde a ajuns Ingvar Kamprad cu magazinele sale IKEA.
S-au născut în Suedia şi nu lipsesc nici de pe masa de Crăciun. Sunt foarte populare alături de gemul de merişoare. Köttbullar, cum se numesc in suedeză, se bucură de aşa o mare popularitate încât micile chifteluţe din carne de vită "se lipesc de limbă" atât iarna cât şi vara. Cum nu pierd nici o ocazie de a le servi la IKEA, normal că reţeta nu putea să lipsească nici de pe blog.
INGREDIENTE: 800 g carne tocată de vită
6 linguri ceapă tocată fin
8 linguri pesmet
2 linguri amidon
2 ouă
3 linguriţe rase sare
300 ml smântână
piper alb
unt pentru prăjit
Pentru sos: 2 linguri unt
2 linguri făină
400 ml lapte
2 linguri de bulion mânzat (supă concentrată de vită)
100 ml unt topit
1 vârf de cuţit sare
Prepararea chifteluţelor: Într-un castron punem pesmetul şi amidonul. Turnam smântâna şi amestecăm bine. Lăsăm să se umfle preţ de 10 minute. Adăugăm carnea tocată, sarea, ouăle, ceapa şi piperul alb. Frământăm şi amestecăm această compoziţie până se omogenizează.
Între palme modelăm chifteluţe micuţe pe care le aşezăm pe un tocator de lemn uns cu ulei. Există două alternative de pregătire a chifteluţelor: prăjite în unt sau aşezate într-o tavă şi băgate la cuptor. Cele băgate la cuptor se stropesc cu unt topit. Am încercat ambele variante şi deoarece carnea de vită nu este o carne foarte grasă, cele făcute la cuptor au venit şi s-au cam uscat. Nouă ne-au plăcut cel mai mult cele prăjite în unt.
Prepararea sosului: În cele 2 linguri de unt prăjim făina până devine uşor arămie. Luăm de pe foc şi lăsăm 5 minute la răcit, după care adăugăm laptele şi bulionul de vită. Înapoiem sosul pe foc. În acest timp, până când începe să fiarbă sosul, amestecăm tot timpul. Când da în clocot adăugăm restul de unt topit. Condimentăm cu sare şi piper şi servim cu chifteluţele de carne. Dacă doriţi, puteţi introduce chifteluţele în sos pentru a le reîncălzi în cazul în care s-au răcit.
Chifteluţele suedeze le-am servit cu cartofi prăjiţi şi pentru că nu am avut gem de merişoare (care de fapt era în frigider bine ascuns printre alte borcane) am încercat jeleul din fructe de soc cu ananas confiat. Pot să va spun că a mers de minune şi nouă ne-a plăcut. Mă bucur că am descoperit alternativa cu care pot înlocui acest gem de merişoare pe care se poate întâmpla să nu îl avem în casă.
Să aveţi poftă dragi prieteni,
Nico
Interesanta reteta asta, am trecut-o pe lista de incercar! :)
RăspundețiȘtergereMa bucur daca va place doamna Maria, sunt bune chiftelutele si mai ales copii sunt innebuniti dupa ele. Sarbatori fericite! Nico
ȘtergereBuna reteta, multumim!
RăspundețiȘtergereBuna ziua! spuneti-mi va rog ce smantana ati folosit, lichida sau clasica? si ce grasime a avut? Multumesc, o zi frumoasa! Daniela
RăspundețiȘtergereBuna ziua. Am folosit smantana dulce, adica smantana pentru frisca. Puteti folosi si smantana pentru gatit. Smantana folosita de mine a avut un continut de 33% grasime. O zi frumoasa va doresc! Nico
Ștergere