TORTURI SI PRAJITURI

TORT DOBOS



     Daca ma gandesc la copilarie si la Romania, imi vin in minte prajiturile pe care le admiram in vitrina frigorifica a cofetariei Violeta de pe Bucuresti (este numele strazii pe care am locuit) din Alexandria. Violeta este si numele nasei mele de botez, nume atat de frumos...exact ca si vitrina plina de prajituri din cofetarie. Cum iubesc ciocolata si tot ce este cu ciocolata, a fost normal sa ma opresc la tortul Dobos, un tort cremos si ciocolatos. In aceasta aventura de poveste ne pofteste Rama, in cadrul competitiei Rama Maestro – Redescopera dulciurile copilariei.
     Multumesc frumos Rama Maestro pentru kit-ul trimis si pentru initiativa!




   Tortul Dobos are o istorie frumoasa si a fost pregatit pentru prima data de catre maestrul cofetar Dobos C. Jozsef al carui nume il si poarta. Este celebru in intreaga lume si este marca inregistrata. A fost gustat si de catre Imparatul Franz Josef I  si de frumoasa sa sotie Sissi. Este un tort elegant si fin, foarte satios si gustos.

     INGREDIENTE: Pentru blaturi: 6 oua
                                                      100 g zahar pudra
                                                      100 g faina
                                                      30 g unt topit

                               Pentru crema: 4 oua
                                                     200 g zahar pudra
                                                     270 g margarina Rama Maestro
                                                     35 g pudra de cacao
                                                     1 pliculet zahar vanilat
                                                     200 g ciocolata de menaj
                                                     un praf de sare

                               Pentru decor: 100 g zahar

     Am ales sa pregatesc varianta tortului Dobos cu 6 blaturi (6 foi).

     Pregatirea blaturilor: Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare cu jumatate din cantitatea de zahar (50 g). In alt bol, vom freca cu mixerul galbenusurile cu cealalta jumatate de zahar (50 g) pana se albesc si isi dubleaza volumul. Adaugam untul topit si racit, faina. Cind compozitia este omogena, incepem sa adaugam treptat cu lingura albusurile batute spuma. Amestecam si din aceasta compozitie vom coace 6 foi de diametru 22 cm.
     Pentru coacerea blaturilor vom desena pe hartie de copt 6 cercuri cu diametrul de 22 cm. Cum am cantarit compozitia obtinuta, va pot spune ca fiecare blat a avut 88 g. Am pus pe foaia de copt cu lingura aluatul si l-am intins cu grija pana aproape de marginile cercului desenat.
     Coacem blaturile rand pe rand in cuptorul incins la 160° pentru 10-11 minute. Dupa coacere, punem foile la racit pe gratar.




     Pregatirea cremei de ciocolata: Intr-un castron am mixat ouale cu 150 g zahar si zaharul vanilat. Aceasta compozitie trebuie fiarta la bain-marie pana se ingroasa usor. Cum in trecut am mai folosit cu succes oala de lapte cu pereti dubli, si de aceasta data am redus considerabil timpul alocat acestei operatiuni. Cind crema se ingroasa usor, adaugam ciocolata rupta bucatele si amestecam pana aceasta s-a topit si crema este omogena.
     In bolul mixerului am adaugat Rama Maestro Savoare de unt si am frecat spuma impreuna cu 50 g zahar si pudra de cacao. Incepem sa adaugam treptat compozitia de oua si ciocolata mixand la viteza mica. Vom obtine o crema fina, moale, cu care se lucreaza usor.

     Asamblarea tortului: Pe un platou asezam inelul reglabil si montam tortul. Alternam foile cu crema de ciocolata, tinand cont de faptul ca vom utiliza numai 5 foi, iar ultimul strat va fi de crema. Nu adaugati intreaga cantitate de crema, vom avea nevoie si pentru a imbraca tortul de jur imprejur.
     Dam tortul la rece pana a doua zi.




     A doua zi, vom pregati glazura de zahar ars cu care vom imbraca foaia de blat ramasa. Pentru a fi perfect rotunda, acesta foaie am retusat-o cu ajutorul unui castron de bucatarie rotund.
     Intr-o cratita, topim la foc mic zaharul. Prin rasucire cu cratita vom imprastia zaharul uniform in cratita pe toata durata procesului. La final, amestecam usor cu o lingura de lemn curata. Atunci cind culoarea caramelului este aramie si numai exista cristale de zahar, turnam caramelul pe blat. Intindem repede cu lingura caramelul pe toata suprafata foii. Inca de la inceput am oprit o cantitate mica de caramel cu care am ajustat frumos pe margini stratul de caramel. Aceasta operatiune se face la foc automat, in caz contrar se intareste caramelul si ulterior este imposbil de lucrat cu el.
     Cu un cutit uns cu unt, impartim blatul in 4 jumatati, ulterior fiecare jumatate o impartim in 2. In prima faza, cu cutitul uns cu unt, numai delimitam si insemnam sferturile si jumatatile. Taierea feliilor o facem ulterior, cind caramelul incepe sa se intareasca usor.


       Dam tortul la temperatura camerei si cu ajutorul unui cutit desprindem tortul de inelul reglabil. Largim inelul si il scoatem cu grija. Imbracam tortul cu crema de jur imprejur, iar la final asezam feliile de blat glazurate peste ultimul strat de crema. Daca doriti puteti proceda ca si mine, adica am impartit vizual tortul in 8 felii. Pe fiecare felie am pus cu posul crema si am asezat feliile glazurate oblic, sub forma de evantai.



     Noi am servit tortul alaturi de o cafea si de prieteni. Ne-am amintit de copilarie, am povestit despre parinti si bunici, ne-am simtit bine.






     Descopera si tu alte retete dulci si vino alaturi de noi pe Prajituria. Bucatarul Vladut te asteapta cu premii minunate:
  - Premiul I: aparitie in matinalul „Neatza cu Razvan si Dani”, unde veti pregati o reteta alaturi de bucatarul Vladutsi un voucher in valoare de 250 de euro la eMag
  - Premiul II: voucher in valoare de 250 de euro la eMag
  - Premiul III: voucher in valoare de 200 de euro la eMag
  - Premiul IV: voucher in valoare de 100 de euro la eMag

     Cu Rama Maestro suntem castigatori! 
     Nico


Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.