DIN FARMACIA DOMNULUI

"MIERE" DE PAPADIE (PÚPAVOVÝ MED)



     In aceasta primavara, avand mai mult timp liber, mi-am propus sa incerc retete noi cu plantele pe care natura ni le ofera din belsug si pe care le intilnim la tot pasul. In Slovacia se pregateste "miere" de papadie, un sirop mai gros care se serveste dimineata pe paine cu unt.
     Papadia este cunoscuta ca una dintre cele mai puternice ierburi detoxifiante. Datorita princi­piilor amare, tonifica ficatul obosit, stimuleaza activi­tatea rinichilor si a intestinelor. Prin aceste calitati, are un rol esential in eliminarea toxinelor. Este indicata in toate afectiunile in care exista dereglari glan­dulare. Creste diureza, mareste secretia glan­dulara si norma­lizeaza circulatia sangelui.
     De la papadie se pot intrebuinta frunzele, florile cat si radacina.




     INGREDIENTE: 400 bucati flori de papadie, fara codite
                                1,5 l apa
                                1,5 kg zahar
                                2 lamai

     Papadia se culege din zone nepoluate, curate. Indicat este sa fie culeasa din luncile din padure sau gradina. Daca culegem florile de papadie dupa ploaie, nu este nevoie sa le spalam.
     Lamaile se curata bine cu o periuta si se taie felii.
     Intr-o oala curata punem florile de papadie, feliile de lamaie si apa. Dam in clocot si lasam la infuzat pentru 24 de ore.
     A doua zi am scurs lichidul. Florile de papadie se preseaza bine sau se pot stoarce cu ajutorul storcatorului de fructe. Lichidul obtinut l-am inapoiat in oala curata dupa ce l-am strecurat printr-un tifon.


     Adaugam zaharul si amestecam. Punem oala pe foc si fierbem, la foc mic, o ora si jumatate sau pana cand volumul se reduce la jumatate si suntem multumiti de consistenta mierii. Nu uitati, dupa racire, mierea isi va schimba consistenta.
     Turnam mierea obtinuta in borcane curate, incalzite in prealabil. Dupa infiletarea capacelor, intoarcem borcanele cu capacele in jos si invelite in paturi groase le lasam la racit pana a doua zi.
     A doua zi, depozitam borcanele in camara, la loc intunecat. Din florile de papadie primavaratice va garantez cea mai buna miere de papadie.










     Mierea de papadie astfel pregatita poate fi consumata ca inlocuitor al mierii clasice: pe paine, ca si indulcitor in ceaiuri sau sucuri, prajituri. Consumata cate o lingurita/lingura dimineata si seara are efecte de curatare pentru organism.

     Sa aveti spor! Nico


Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.