LEGUME SI ZARZAVAT

CUSCUS CU SOFRAN SI ARDEI



     Salata calda sau rece, fel principal sau garnitura, aceasta reteta vegetariana are un continut mic de grasimi , iar sofranul ii da gustul si culoarea specifica Orientului Mijlociu. Va invit sa o degustati virtual!

     INGREDIENTE: 1 catel de usturoi pisat
                              3 linguri ulei de masline
                              4 fire de rozmarin
                              1 ardei gras rosu
                              1 ardei gras galben
                              2 dovlecei zucchini
                              2 rosii
                              sare si piper dupa gust

                              500 ml supa de legume
                              10-12 fire de sofran
                              340 g cuscus Arnos
                              1 foaie de dafin
                              1 ceapa verde
                              30 ml ulei
                              15 g unt


     Pregatirea legumelor: Intr-un castron punem la infuzat uleiul de masline si usturoiul pisat.
Curatam ardeii de seminte si ii taiem in fasii late. Dovleceii zucchini ii taiem in jumatate pe lungime si apoi in bucati de 2,5 cm. Rosiile le curatam de seminte si vegetatii si le taiem bucati.
     Incindem cuptorul la 200°C.
     Asezam firele de rozmarin intr-o tava ceramica si peste ele asezam ardeii.


     Ii pensulam cu infuzia de ulei de masline si usturoi si coacem pentru 10 minute. Adaugam apoi dovleceii si rosiile,


     le pensulam cu ulei si continuam coacerea inca 20-25 minute, intorcand vegetalele o data sau de doua ori pana sunt fragede si incep sa se rumeneasca. Daca este nevoie in ultimele 5 minute mutati pe treapta grill a cuptorului.


     Pregatirea cuscus-ului: Cat timp se coc legumele la cuptor incepem sa pregatim cuscus-ul. Intr-o cratita punem uleiul si cind acesta este incins adaugam cuscus-ul. Prajim pana cuscus-ul devine auriu si stingem cu supa fierbinte de legume. Adaugam foaia de dafin si firele de sofran.


     Potrivim de sare dupa gust si lasam sa fiarba acoperit pana cind se absoarbe jumatate din cantitatea de apa. Inchidem focul, acoperim si lasam la infuzat. Dupa ce cuscus-ul a absorbit toata apa, adaugam untul bucatele si amestecam cu o furculita sa afanam si sa separam boabele de cuscus.


     Servim cus cus-ul pe un platou sau asezat in farfurii individuale. Peste el asezam legumele gratinate. Presaram cu ceapa verde taiata oblic si putem servi cu paine prajita.


     Este absolut delicios, combinatia de legume dulcegi si cuscus va vor face sa va amintiti multa vreme aceasta reteta.


     Pofta buna,
     Nico

Nicoleta Grófová

2 comentarii :

Un produs Blogger.