CEHIA

GALUSTI KARLOVY VARY ( Karlovarská knedľa )



     Acum cateva zile v-am prezentat o reteta specifica ceha, anume Muschi de vita in sos de legume si smantana (Sviečková na smotane). Spuneam ca se serveste cu knedla sau galusti si ca voi reveni cu reteta. Asadar, astazi vom dezbate povestea galustilor Karlovy Vary, galusti din bucati de paine mai veche si verdeata. Aceste galusti sunt specifice acestei regiuni si sunt renumite atat in Cehia, cat si in Slovacia. Reteta in realitate este mai simpla decat pare. Va invit sa o urmariti:

     INGREDIENTE: 20 cornuri (20x42 g)
                               5 oua
                               500 ml lapte
                               100 g unt
                               sare si piper dupa gust
                               1 legatura de patrunjel


     Cornurile sau painea alba folosite nu trebuie sa fie proaspete, dar nici vechi,...vechi de o zi. Le taiem cubulete,


     le presaram cu sare si piper si le stropim cu lapte.
     Patrunjelul il tocam marunt.
     Separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le amestecam cu untul topit si patrunjelul tocat. Turnam amestecul de galbenusuri peste cornuri si amestecam uniform cu mana.




     Albusurile le batem spuma cu un praf de sare si le amestecam cu masa de cornuri de mai sus.
     Pe blatul de lucru intindem folie alimentara intr-o bucata destul de lunga. Procedam asemanator ca la formarea salamului de biscuiti. Pe folia alimentara turnam compozitia obtinuta si formam un sul cilindric pe care incercam sa il presam cat mai bine si sa ii dam o forma cat mai compacta. Capetele le legam cu ata sau le innodam daca folia este destul de lunga in laterale si permite acest lucru.


     Punem la fiert apa cu sare intr-o oala mare si cind aceasta clocoteste adaugam sulurile obtinute. Va recomand, dupa ce le-ati infoliat odata sa le mai imbracati inca o data cu folie alimentara, sau chiar cu folie de aluminiu (pentru mai multa siguranta si sa nu se desfaca la fiert).


     Le fierbem aproximativ 25 minute si apoi le scoatem cu o paleta pe un gratar si le lasam asa pana la racirea completa.
     Servim galustile din paine alaturi de gulas, carne de porc, vita sau vanat cu sosuri diverse, rata fripta cu varza, etc.


     Sa aveti pofta,
     Nico

     PS: Pentru inspiratie va atasez un video sa vedeti modalitatea de lucru...in cazul in care vrea cineva sa incerce retete din bucataria slovaca.

Nicoleta Grófová

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.