Mazanec (citeste mazaneţ) este o chifla din aluat dospit, traditionala de Paste in Slovacia. La o scurta cautare pe internet am aflat ca se intalneste in secolul 15, inceputul secolului 16. Se pregatea in familiile sarace fara zahar, acesta fiind scump la vremea respectiva, motiv pentru care se folosea smantana dulce. In familiile bogate se adauga in aluatul de mazanec branza dulce si se cocea cate o chifla micuta pentru fiecare membru al familiei. In cele sarace se cocea o singura chifla care se taia felii si fiecare membru al familiei primea felia lui....acum imi dau seama din ce categorie de familie facem parte....hahaha . Am putea sa tragem concluzia ca este un fel de cozonac slovac. Mai multe informatii despre traditiile de Paste la slovaci aflati din acest articol.
INGREDIENTE: Aluat: 125 ml lapte
1 cub de drojdie (42 g)
100 g zahar
550 g faina
180 g unt
1/2 lingurita sare
1 ou
2 galbenusuri
1 pastaie vanilie
125 g merisoare
50 g fulgi migdale
1 lingurita coaja lamaie rasa
Pentru uns: 1 galbenus
1 lingura lapte
Pregatirea aluatului: In laptele caldut faramitam drojdia si adaugam o lingurita de zahar si 2 linguri de faina. Omogenizam, acoperim si lasam la odihnit 15 minute.
Intr-un castron mare adaugam restul de zahar, untul, sarea, coaja de lamaie, oul, galbenusurile si semintele pastaii de vanilie. Amestecam si incepem sa adaugam faina si drojdia dospita. Framantam pana obtinem un aluat moale si lucios care nu se lipeste de maini. Acoperim aluatul cu un prosop curat si lasam la dospit pentru 30 minute.
Dupa ce s-a dospit aluatul,
adaugam merisoarele incorporandu-le in aluat. Daca sunt prea uscate va recomand sa le puneti la hidratat in apa. Din aluatul obtinut modelam o chifla rotunda pe care o asezam in tava tapetata cu hartie de copt. Acoperim cu un prosop curat de bucatarie si lasam la dospit alte 30 minute.
Incalzim cuptorul la 170°C. Ungem mazanec-ul cu galbenusul de ou amestecat cu laptele si presaram cu fulgi de migdale, nu inainte de a cresta cu partea opusa lamei cutitului semnul crucii. Am uitat de operatiunea cu migdalele, deci am sarit peste ea fara sa vreau. Dupa primele 10-15 minute acoperim mazanec-ul cu hartie de copt; daca il presarati cu fulgi de migdale neaparat trebuie acoperit pentru ca acestia sa nu se arda. Cind mazanec-ul este rumenit il scoatem din cuptor si il lasam la racit in tava.
Il putem presara cu zahar pudra sau il pensulam cu un gem fin de portocale, caise etc.
Mazanec-ul este foarte gustos, nu este asa afanat ca si cozonacul romanesc, aluatul acestuia fiind mai dens, usor umed ...sau cel putin asa mi s-a parut mie. Este o reteta ce merita incercata, la final ii puteti da ce forma doriti, chiar si de cozonac....dar nu il promovati ca si mazanec.
Toate cele bune si sa ne auzim cu bine,
Nico
Bine te-am gasit si aici!
RăspundețiȘtergereLa prima vedere : un blog placut ochiului/bine structurat/aerisit si placut ochiului!
Felicitarile mele sincere!
Am si ochit la prima vedere cum spuneam mai sus / aceasta reteta precum si conserva de lecio pe care si eu o faceam mai demult/dar vreau so incerc si pe a ta!
Bravo Nico!de mare inspiratie pentru mine!